Hlavní obsah

Ženy budou moci používat příjmení bez přípony -ová bez jakýchkoliv podmínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češky si budou moci zapisovat své jméno do úředních dokumentů v nepřechýlené podobě, tedy bez přípony -ová. Rozhodla o tom ve středu Sněmovna. Dosud to bylo dovoleno jen ženám, které nutnost mít nepřechýlenou verzi úřadům zdůvodnily. Sněmovna ve středu zároveň odmítla návrh Pirátů, aby nebyla povinnost mít v občanském průkazu uvedeno pohlaví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Helena Válková (ANO).

Článek

To, aby se ženy mohly samy rozhodnout, zda chtějí mít v příjmení koncovku    -ová, navrhla poslankyně ANO a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková ve spolupráci s Pirátem Ondřejem Profantem.

Ženy by se mohly rozhodnout pro příjmení bez -ová bez podmínek

Domácí

Profant Novinkám dříve sdělil, že možnost změnit své příjmení využijí ženy zhruba v podobném počtu jako nyní. „Zmizí ale byrokracie,“ odůvodnil návrh. Ženy podle něj totiž musí nyní při změně příjmení podepsat prohlášení. V něm potvrdí, že se například chystají žít v cizině.

Pokud si chce dnes žena změnit příjmení, musí být:

  • cizinka
  • občanka ČR, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině 
  • občanka ČR, jejíž manžel je cizinec nebo jejíž partnerka je cizinka 
  • občanka ČR, která je jiné než české národnosti

Proti změně byla ve středu SPD, část poslanců KSČM, několik zákonodárců z hnutí ANO a dva nezařazení členové dolní komory.

Novela nyní putuje do Senátu, pokud ji schválí, dostane ji na stůl prezident Miloš Zeman.

Pohlaví zůstane

Změny poslanci schválili v rámci novely zákona o občanských průkazech. Díky ní budou moci lidé asi ještě letos dostávat občanské průkazy s čipy, na nichž budou jejich otisky prstů.

Norma reaguje na nařízení Evropského parlamentu. Podle něj součástí občanských průkazů bude muset být i strojově čitelná část, aby doklady splňovaly minimální bezpečnostní normy v podobě, jak je stanoví Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Pirát prosazuje občanské průkazy bez pohlaví

Domácí

V rámci novely pak Piráti neprosadili, aby byl z občanského průkazu vypuštěn údaj o pohlaví. Pro vypuštění údaje hlasoval klub Pirátů, pro zvedlo ruku také několik poslanců z hnutí ANO. Zbylé poslanecké kluby byly proti.

Neprošel ani návrh, podle kterého by bylo vyplnění údaje o pohlaví dobrovolné. Kromě Pirátů a několika poslanců z hnutí ANO tento návrh podpořila část sociálních demokratů včetně předsedy strany Jana Hamáčka. Pro hlasoval i poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Jsme postiženi blahobytem a vymýšlíme tak hovadiny. Ale veřejnost se chytá za kebuli. Daňový poplatník má jiné starosti, má jiné obavy. Nejde mu o to, jestli má penis na zádech nebo v podpaží nebo má vaginu. Neobtěžujte s tím Sněmovnu,“ zkritizoval návrh poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

„V občanských průkazech jsou údaje nezbytné ke ztotožnění osoby a k tomu údaje o pohlaví patří,“ upozorňoval také poslanec ANO Jaroslav Kytýr.

Bartoš: Špičkovým politikům dredy nevadí, spíš mají problém s oligarchy

Domácí

Pirát Mikuláš Ferjenčík oponoval tím, že údaj o pohlaví v občance nebyl vždy. Prosazoval proto, aby poslanci schválili alespoň dobrovolné vyplnění údaje. „Je to každého věc, jestli to chce v občance mít, nebo ne,“ sdělil.

Anketa

Měly by podle vás mít ženy právo používat příjmení v nepřechýlené podobě bez podmínek?
Ano
54,1 %
Ne
45,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11696 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám