Hlavní obsah

Ženy by se mohly rozhodnout pro příjmení bez -ová bez podmínek

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Měly by mít ženy možnost rozhodnout se, jestli chtějí příjmení bez koncovky -ová, aniž by musely úřadům vysvětlovat proč? Už po několikáté se tím zabývají poslanci, tentokrát na návrh Pirátů. Podle jejich poslance Ondřeje Profanta jsou současné podmínky diskriminující a šikanující. Návrhem, který podpořil výbor pro veřejnou správu, se budou zákonodárci zabývat zřejmě na přelomu května a června. Podporu mu zatím přislíbili pouze lidovci a Piráti.

Foto: Profimedia.cz

Ženy by podle návrhu už nemusely zdůvodňovat, proč chtějí nepřechýlené příjmení.

Článek

„Dává to možnost ženám zvolit si nepřechýlené příjmení, tedy bez koncovky -ová,” sdělil Novinkám Profant. Každá žena by se tak podle něho mohla sama rozhodnou, jaké příjmení zvolí.

Babiš: S Hamáčkem to funguje dobře, zklamala mě Maláčová

Koronavirus

Změnu prosadili minulý týden ve čtvrtek ve sněmovním výboru pro veřejnou správu v rámci vládní novely zákona o matrikách, jménech a příjmení poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková a Pirát Ondřej Profant.

Podmínky jsou diskriminující 

Podle Profanta jsou aktuální podmínky diskriminující a šikanující. „Příjmení je osobní věc,” dodal.

Dejte na záchody hospod toaletní papír a změřte si rozlohu, nařizuje ministerstvo

Domácí

Možnost změnit své příjmení využijí podle něho ženy zhruba v podobném počtu jako nyní. „Zmizí ale byrokracie,” odůvodnil pro Novinky Profant. Podle něho totiž nyní musí ženy při změně příjmení podepsat prohlášení. V něm potvrdí, že se například chystají žít v cizině.

Pokud si chce dnes žena změnit příjmení, musí být:

  • cizinka
  • občanka ČR, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině
  • občanka ČR, jejíž manžel je cizinec nebo jejíž partnerka je cizinka
  • občanka ČR, která je jiné než české národnosti

Schválení je nejisté

Poslanci by se k novele mohli vyjádřit na přelomu května a června. Zdali návrh projde Sněmovnou i přes schválení výboru pro veřejnou správu, není zatím vůbec jasné.

Vládní ANO podle šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka zatím změnu na klubu neřešilo. Stejně tak se změnou nezabývala ani ČSSD. Podle předsedy klubu Jana Chvojky je ale přechylování krásnou a přirozenou výsadou českého jazyka. „Nevím, jestli by nebyla chyba ji rušit zákonem,” napsal Novinkám.

Změnu zatím neprojednávala ani KSČM, která vládu toleruje. Podle předsedy Vojtěcha Filipa ale není změna nutná a on sám ji nepodpoří. „Už je to nyní možné,” napsal Novinkám.

Babiš: Hranice se Slovenskem a Rakouskem by se mohly otevřít do poloviny června

Domácí

Změnu naopak podpoří Piráti i KDU-ČSL. Opoziční strany ODS a TOP 09 budou mít volné hlasování. „Osobně ale svobodnou volbu žen u výběru příjmení podpořím,” napsala Novinkám šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Souhlasíte, aby ženy mohly mít příjmení bez -ová, aniž by to musely úřadům zdůvodnit?
Ano
58,4 %
Ne
41,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4674 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám