Hlavní obsah

Zemřel odborník na transplantaci kostní dřeně Vladimír Koza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Plzni zemřel po dlouhé nemoci ve věku 57 let primář hematologicko-onkologického oddělení plzeňské fakultní nemocnice Vladimír Koza. Ten stál před dvaceti lety u vzniku Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD), jenž patří k nejúspěšnějším registrům kostní dřeně na světě. Spolupodílel se také na vzniku Nadace pro transplantaci kostní dřeně.

Foto: Petr Eret, ČTK

Vladimír Koza na archivním snímku

Článek

"Primář Vladimír Koza byl světově uznávaným odborníkem v oblasti hemato-onkologie a transplantací kostní dřeně. Jeho působení v medicíně dalece přesáhlo svým významem hranice Plzeňského kraje i ČR vůbec. Všichni jsme obdivovali jeho píli, všeobecný přehled, nadšení pro obor a cílevědomost, s níž do poslední chvíle usiloval o další rozvoj špičkového programu transplantací kostní dřeně," uvedla ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová.

Kozovi kolegové věděli o jeho dlouhodobě špatném zdravotním stavu. "Tušili jsme to, stonal dlouho a vážně, přitom na sobě nedal nic znát a do poslední chvíle pracoval. Je to velká škoda, byl to skvělý člověk, takovou věc si nezasloužil," řekla lékařka Mája Švojgrová, která před lety stála s Kozou u zakládání národního registru a u prvních transplantací kostní dřeně.

Provedl první transplantaci kostní dřeně v ČR

Koza se narodil 4. července 1954 v Plzni. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a specializoval se na vnitřní lékařství a hematologii. Od roku 1979 působil na Oddělení klinické hematologie FN Plzeň. Primářem nové samostatné hemato-onkologie se stal v roce 1994.

Oddělení získalo pod jeho vedením pro celý rozsah poskytované péče nejvyšší světové akreditace. Ročně provádí přes stovku nepříbuzenských transplantací kostní dřeně, což je více než polovina tohoto programu v tuzemsku. Koza byl členem řady českých a zahraničních odborných společností, podílel se mimo jiné jako člen konzilia na léčbě manželky bývalého ruského prezidenta Michaila Gorbačova Raisy.

Koza rovněž v roce 1986 provedl vůbec první transplantaci kostní dřeně v Česku.

Registr eviduje lidi, kteří jsou v případě potřeby ochotni věnovat svou kostní dřeň pacientovi s leukémií nebo jinou vážnou poruchou krvetvorby. Sídlí v Plzni a stará se o nábor, registraci a vyšetření dobrovolných dárců v ČR a zajišťuje i odběry dřeně pro transplantaci krvetvorných buněk, jež je mnohdy pro lidi s leukémií či další nemocí krve jedinou nadějí na vyléčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám