Hlavní obsah

Zemřel dlouholetý ředitel ostravské zoo Petr Čolas

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Z ostravské zoologické zahrady přišla smutná zpráva. Po vážné nemoci zemřel v úterý 25. srpna ve věku 55 let její dlouholetý ředitel Petr Čolas.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Petr Čolas zapojil ostravskou zoo do mnoha světových projektů na záchranu zvířat.

Článek

„Petr Čolas již vstoupil do bran věčnosti. Byl to vynikající odborník, a hlavně skvělý člověk, který má hlavní zásluhu na tom, že se ostravská zoo stala jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Čest jeho památce!“ zareagoval na skon ředitele zoo Petra Čolase ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Nejnavštěvovanější místa v ČR: opět vede Pražský hrad, umístily se i méně známé lokality

Cestování

Petr Čolas po vystudování Gymnázia Františka Hajdy v Ostravě a Vysoké školy zemědělské v Brně pracoval jako zootechnik na státních statcích Bílovec a Mutěnice. Do ostravské zoo nastoupil v roce 1990 jako kuchař v zookuchyni. Později se stal vedoucím zookuchyně, chovatelem, agronomem a zoologem. Od roku 1994 byl náměstkem ředitele zoo a od července 2004 zoologickou zahradu vedl jako její ředitel.

„Zabýval se ochranou přírody, studiem primátů a dalších zvířat. Patřil k nejuznávanějším světovým odborníkům na záchranný chov zvířat v lidské péči. Zapojil ostravskou zoo do celosvětových programů záchranného chovu a podporoval projekty na záchranu zvířat,“ připomněla ostravská mluvčí Andrea Vojkovská.

V ostravské zoo Petr Čolas například prosadil modernizaci pavilonů, které nyní snesou nejpřísnější světové standardy chovu zvířat. Za jeho šestnáctiletého působení ve funkci ředitele se ostravská zoo stala jednou z největších atrakcí nejen Moravskoslezského kraje, ale celého Česka.

Více hulmanů než v Ostravě mají jen v Indii

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám