Hlavní obsah

Zemřel advokát Zdeněk Altner, který na ČSSD vysoudil stamilióny

Aktualizováno

Advokát Zdeněk Altner v pondělí ráno ve věku 69 let zemřel. Uvedl to jeho právní zástupce Václav Veselý. ČSSD se s Altnerem řadu let soudila o odměnu za zastupování ve sporu o Lidový dům.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zdeněk Altner na archivním snímku

Článek

Městský soud v Praze dal letos v březnu Altnerovi za pravdu a přikázal ČSSD, aby mu zaplatila 337 miliónů korun.

Soud přiznal Alnerovi odměnu ve výši 18,5 miliónu korun, zbývající stovky miliónů představovala smluvní pokuta.

ČSSD s požadovanou částkou zásadně nesouhlasila a podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho součástí byla i žádost o odklad vykonatelnosti nebo právní moci rozsudku pražského městského soudu.

Nejvyšší soud vyhověl námitkám ČSSD a začátkem června odložil vykonatelnost původního rozhodnutí. [celá zpráva]

Veselý očekával, že nejvyšší soud rozhodne o případu v příštím roce. [celá zpráva]

Letitý spor

S ČSSD se Altner o náhradu odměny za to, že pro ČSSD u soudu získal Lidový dům, soudil 16 let. Tehdejší vedení s ním uzavřelo smlouvu, která mu určovala 10 procent z hodnoty vymoženého majetku.

Poté se přihlásilo hned 18 věřitelů, kterým Altner dlužil peníze. Po sociální demokracii chtěli, aby při výplatě peněz nejprve uhradila dluhy. Strana zaplatila dvanácti z nich zhruba deset miliónů korun.

Vývoj sporu mezi Zdeňkem Altnerem a ČSSD
Leden 2000 – Ústavní soud po šesti letech sporů určil vlastníkem Lidového domu společnost Cíl, která patří ČSSD.
Listopad 2004 – Obvodní soud pro Prahu 1 uznal část Altnerových nároků na odměnu za právní služby – pohledávku 18,5 miliónu korun, ČSSD se ale odvolala.
Červenec 2005 – Altner neuspěl s návrhem na obstavení Lidového domu.
Červen 2006 – Altner řekl, že mu ČSSD dluží nejméně 17,5 miliardy korun. Odměna samotná podle něj byla asi 94 miliónů, zbytek tvoří smluvní pokuty a penále. Altner také potvrdil, že mu ČSSD v roce 2000 vyplatila 16 miliónů korun, zatímco on tehdy požadoval trojnásobek. Zbylé dvě třetiny částky dala do právní úschovy s odůvodněním, že se jich domáhají dva jeho asistenti.
Leden 2007 – Soud zastavil řízení o Altnerově nároku na 72 miliónů korun, neboť nezaplatil soudní poplatek.
Květen 2007 – Městský soud v Praze odmítl Altnerovo odvolání a ukončil spor, ve kterém vymáhal 72 miliónů korun.
Březen 2016 – Pražský městský soud rozhodl, že ČSSD musí zaplatit Altnerovi přes 18,5 miliónu korun. Kromě toho mu má strana zaplatit také pokutu za 16 let, celkem 337 miliónů korun.
6. dubna 2016 – Vedení ČSSD rozhodlo, že si na zaplacení dluhu strana vezme úvěr 338 miliónů korun. Později vedení ČSSD schválilo návrh úsporných opatření v hospodaření strany.
23. dubna 2016 – Altner potvrdil, že podal kvůli dluhu exekuční návrh na ČSSD.
7. června 2016 – ČSSD zatím nemusí platit Altnerovi téměř 338 miliónů korun za zastupování ve sporu o Lidový dům. Nejvyšší soud vyhověl námitkám sociálních demokratů a odložil vykonatelnost pravomocného rozhodnutí.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám