Hlavní obsah

ČSSD nemusí do rozhodnutí Nejvyššího soudu platit Altnerovi 337 miliónů

Právo, Novinky, jas, kab
Aktualizováno

Sociální demokraté zatím nemusí platit někdejšímu advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 miliónů za pomoc při získání Lidového domu. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který odložil splatnost do doby, než bude rozhodnuto o dovolání, které strana podala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner

Článek

Novinkám verdikt Nejvyššího soudu potvrdil mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina & Partners pro ČSSD Jiří Chvojka. Podle Chvojky rozhodnutí strana obdržela v pondělí.

„Jsme samozřejmě rádi, že náš návrh na odklad vykonatelnosti byl u Nejvyššího soudu úspěšný, a věříme, že se nám v dalším řízení podaří obhájit závěr, že pohledávka pana Altnera je neoprávněná,“ doplnil Chvojka.

Altnerova syna Patrika informace znepokojila. „Obyčejným občanům může rozhodnutí soudu skutečně způsobit vážnou újmu a nedočkají se odkladu vykonatelnosti. Nejdůležitější je, že tu vážnou újmu má způsobit plnění smlouvy a pravomocného rozhodnutí soudu,“ řekl Právu Patrik Altner, který je sám advokátem.

„ČSSD teď už o moc nejde, nemusí se bát exekuce. Otázka je, jestli je to spravedlivé. Spousta obyčejných lidí přišla o střechu nad hlavou a odloženo nic nebylo,“ dodal.

Obává se prý především o zdraví svého otce. „Je na tom zdravotně velice špatně. Já bych o tom mlčel, ale musím se k tomu vyjádřit s ohledem na řízení trestních soudů,“ řekl Právu Patrik Altner.

ČSSD platila Altnerovým věřitelům

Soud přiznal Alnerovi odměnu ve výši 18,5 miliónu korun, zbývající stovky miliónů představuje smluvní pokuta.

ČSSD s požadovanou částkou zásadně nesouhlasí a podala dovolání právě k Nejvyššímu soudu. Jeho součástí byla i žádost o odklad vykonatelnosti nebo právní moci rozsudku pražského městského soudu.

Strana prozatím uspokojila část Altnerových věřitelů.

Altner vyhrál po 16 letech spor o náhradu odměny za to, že pro ČSSD u soudu získal Lidový dům. Tehdejší vedení s ním uzavřelo smlouvu, která mu určovala 10 procent z hodnoty vymoženého majetku.

Anketa

Má ČSSD zaplatit Zdeňku Altnerovi celou částku 337 miliónů korun?
Ano
70,3 %
Ne
29,7 %
Celkem hlasovalo 3688 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám