Hlavní obsah

Altnerův právník očekává verdikt Nejvyššího soudu až v příštím roce

Novinky, zpe
Praha

Už několik měsíců není jasné, zda bude muset ČSSD platit bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 miliónů korun. Nejvyšší soud (NS) řeší dovolání sociální demokracie už od června, verdikt však stále není na stole. Altnerův právník Václav Veselý Novinkám řekl, že si myslí, že na rozhodnutí bude čekat ještě dlouho.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner

Článek

„Žádný posun tam není. Čekáme na rozhodnutí Nejvyššího soudu a asi budeme čekat ještě dlouho. Podle sdělení mluvčího NS lze očekávat rozhodnutí do 200 dnů od dovolání,“ sdělil Veselý. To k soudu dorazilo v červnu.

„Takže očekáváme, že to bude v prvním kvartále příštího roku. Ale mohou rozhodnout kdykoliv, ale spíš se budou držet toho průměru,“ míní Veselý.

Je to jedno ze stabilních řízení, Nejvyšší soud jich má 9500 do roka
Petr Tomíček, mluvčí Nejvyššího soudu

Mluvčí NS Petr Tomíček Novinkám potvrdil, že kauza Altner ještě není vyřízená. „Do této chvíle není rozhodnuto, ani nikdo nezjišťuje, kdy bude rozhodnuto, v tom je určený tříčlenný senát nezávislý. Je to jedno ze stabilních řízení, NS jich má 9500 do roka,“ tvrdí Tomíček.

Zároveň vyvrátil spekulace, že by se kauza táhla kvůli říjnovým krajským a senátním volbám. „Ten soud je opravdu nezávislý,“ zdůraznil mluvčí.

Městský soud rozhodl v březnu

Pražský městský soud na konci března rozhodl, že ČSSD musí Altnerovi zaplatit 18,5 miliónu korun a smluvní pokutu, která šplhá do výše 317 miliónů korun.

Sociální demokracie s požadovanou částkou zásadně nesouhlasí a podala dovolání právě k NS. Jeho součástí byla i žádost o odklad vykonatelnosti nebo právní moci rozsudku pražského městského soudu.

Premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka už v dubnu prohlásil, že dokud NS nerozhodne, strana Altnerovi milióny nepošle. Prozatím jen uspokojila část Altnerových věřitelů.

Související téma:

Altner vyhrál po 16 letech spor o náhradu odměny za to, že pro ČSSD u soudu získal Lidový dům. Tehdejší vedení s ním uzavřelo smlouvu, která mu určovala 10 procent z hodnoty vymoženého majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám