Hlavní obsah

Zemětřesení české občany zřejmě nepostihlo

ISLÁMÁBÁD/DILLÍ

Silné zemětřesení, které v sobotu ráno zasáhlo severní Pákistán, Indii a východní Afghánistán, zřejmě nepostihlo žádné české občany. Vyplývá to z informací, které ČTK získala na zastupitelských úřadech. V pořádku jsou i čeští vojáci v Afghánistánu.

Článek

Český kontingent v Afghánistánu již telefonicky kontaktoval náčelník generálního štábu české armády Pavel Štefka, který je nyní na návštěvě u českých vojáků v Kosovu. Štefka řekl, že vojáci v Afghánistánu jsou v pořádku. Telefonické spojení s Afghánistánem je nicméně podle diplomatů mimořádně špatné.

Zemětřesením o síle 7,6 stupně Richterovy škály byl nejvíc zasažen sever Pákistánu. [celá zpráva] Zástupkyně velvyslance české ambasády v Islámábádu Dana Denková řekla, že epicentrum otřesů bylo 90 kilometrů severně od metropole a že je těžce poškozena telefonní síť. Pracovníci úřadu a Češi, kteří se pohybují v Pákistánu a velvyslanectví se ohlásili, jsou v pořádku.

Místní lidé prý podobně silné zemětřesení nepamatují. V Islámábádu se zřítily především výškové budovy, jedna z nich bylo obchodní středisko. "O Afghánistánu nevíme nic," sdělila Dana Denková. Úřad v Islámábádu zastupuje ČR také v Afghánistánu, avšak z tamních Čechů se prý dnes z Islámábádu zatím nepodařilo nikoho kontaktovat. V Afghánistánu působí čeští armádní průzkumníci, pyrotechnici a meteorologové.

V Indii jsou postiženy především horské oblasti indické části Kašmíru. Konzulka Irena Blehová z Dillí sdělila, že je to oblast, do níž mají cizinci omezený vstup. Nepředpokládá, že v době otřesů byli na severu Indie Češi. V Dillí byly otřesy cítit jen velmi slabě. V Šrínagaru způsobilo zemětřesení velkou paniku a na hranici s Pákistánem podle armády zahynulo 15 vojáků.

Nejvíce českých obětí si přírodní katastrofa v zahraničí vyžádala loni v prosinci, kdy jihovýchodní Asii postihlo zemětřesení a následné vlny tsunami. Při jedné z největších přírodních katastrof v historii, která postihla turisticky hojně navštěvovanou oblast, zahynulo osm Čechů. Poslední byl identifikován teprve nedávno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám