Hlavní obsah

Zemědělský fond proplatí Agrofertu část dotací, jde o částku přes 50 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) proplatí Agrofertu schválené dotace za období od února 2017 do loňského srpna. Za dva projekty vyinkasuje společnost 51,2 milionu korun. Jde o mezidobí od chvíle, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) vložil společnost do svěřenského fondu a datem, kdy začala platit unijní směrnice o střetu zájmů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle fondu neexistuje legitimní právní důvod pro zadržení těchto dotací, nemůže je tak neproplatit, aby se nevystavil riziku žaloby ze strany Agrofertu.

Dotace schválené od loňského srpna fond kvůli předběžné opatrnosti zatím nadále proplácet nebude. ČR nyní čeká na výsledné znění auditní zprávy Evropské komise právě k Babišově střetu zájmů.

Podle mluvčího koncernu Karla Hanzelky firma tento vývoj vítá, potvrzuje se podle něj, že veškeré čerpání dotací je podle příslušných zákonů a předpisů.

Agrofert: Žádné dotace se vracet nebudou

Domácí

Fond o preventivním zastavení proplácení dotací rozhodl letos v červnu.

Agrofert získává různé investiční a provozní dotace nejen od SZIF i od dalších fondů a ministerstev, protože vedle zemědělství podniká i v potravinářství, chemii či lesnictví.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Dotace vyplacené koncernu Agrofert

Od vstupu Andreje Babiše do vrcholné politiky na podzim roku 2013, kdy zasedl ve Sněmovně, do konce roku 2017 získal Agrofert zhruba sedm miliard korun dotací. V roce 2017 holding inkasoval vůbec nejvyšší částku, skoro dvě miliardy korun. Před vstupem Babiše do politiky získával Agrofert dotace nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám