Hlavní obsah

Zemanův zdravotní stav posoudí nové konzilium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O stavu prezidenta Miloše Zemana, který se léčí na klinice intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, se poradí nově vzniklé lékařské konzilium.

Video Miloše Zemana v nemocniciVideo: Novinky

 
Článek

Jedním z jeho členů je končící rektor Univerzity Karlovy lékař Tomáš Zima, napsal v úterý server Seznam Zprávy. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu prezidenta republiky začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

Zima, který se specializuje na klinickou biochemii a vnitřní nemoci, informaci o vzniku konzilia serveru potvrdil. „Ano, jsem členem konzilia. Až se sejdeme a poradíme, vydáme vyjádření. Myslím si, že je to správné,“ řekl Seznam Zprávám.

Vystrčil: Senát bude o Zemanovi jednat nejspíš 9. listopadu

Domácí

V nově vytvořeném sboru by mělo být zhruba devět lékařů. Vedle Zemanova ošetřujícího lékaře a šéfa ÚVN Miroslava Zavorala jsou mezi nimi odborníci se specializací na fyzioterapii, diagnostiku nebo léčbu nemocí v oblasti břicha a také expert z oboru psychiatrie, napsal server. Konzilium by se poprvé mohlo sejít zřejmě na konci příštího týdne.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) minulé pondělí zveřejnil zprávu Ústřední vojenské nemocnice, kterou si vyžádal a podle níž není Zeman v současné době schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je navíc krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech. Poslanci a senátoři proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na předsedu vlády a Sněmovny podle článku 66 ústavy.

V pátek nemocnice se Zemanovým souhlasem oznámila, že jeho zdravotní stav se díky komplexní léčbě v posledních dvou dnech mírně zlepšil. Koncem prvního listopadového týdne Vystrčil požádá vojenskou nemocnici o další zprávu k prognóze Zemanova zdravotního stavu.

Zemanův zdravotní stav se mírně zlepšil

Domácí

Konzilium by podle Seznam Zpráv mělo příští týden dostat lékařské podklady k Zemanovu stavu, které následně bude analyzovat, a poradí se, jaký výstup učiní. Zima očekává, že sbor lékařů vydá k situaci prohlášení.

Prezident je v péči ÚVN od neděle 10. října, podle Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Kancelář prezidenta republiky ani nemocnice žádné bližší informace k Zemanovu onemocnění neuvedly, podle nepotvrzených informací médií má Zeman vážné problémy s játry.

Reklama

Výběr článků

Načítám