Hlavní obsah

Zemanův účet za Rhodos: 300 tisíc bez dopravy a ochranky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 300 tisíc korun přišla podle odhadu Černínského paláce státní kasu nedávná třídenní pracovní cesta prezidenta Miloše Zemana na řecký ostrov Rhodos. Proplacení částky by měla ve středu schválit Sobotkova vláda, jak vyžadují pravidla pro vrcholné zahraniční návštěvy politických špiček.

Foto: KPR

Prezident Miloš Zeman hovoří na rhodské konferenci Dialog civilizací. Vpravo Vladimir Jakunin

Článek

Příslušný návrh usnesení měli podle informací Práva na stole ministři už minulý týden, avšak kvůli zkrácení jednání vlády se na něj – stejně jako na další body – nedostalo.

Není přitom pochyb, že vláda návrh schválí, byť někteří politici kritizovali Zemana za to, že dal přednost účasti na konferenci Dialog civilizací, pořádané přítelem ruského prezidenta, podnikatelem Vladimirem Jakuninem, před pohřbem bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese.

Další náklady hradí ministerstva

V sumě nejsou zahrnuty náklady na cestu vojenským speciálem, které obvykle tvoří nejvyšší položku, a také na ochranku. Ty jdou z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra.

Armáda ani vnitro sumy nesdělují, obecně platí, že suma za letadlo vychází z typu stroje, nákladů na letecké palivo, případně z navigačních a přistávacích poplatků, pokud jsou v cílové zemi vojenským letadlům účtována. Podle dokumentu, který vládě poslal šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), prezident vedle účasti na konferenci otevřel honorární konzulát ČR a uvedl do funkce nového konzula na Rhodosu. Během cesty Zeman, jak uvádí zpráva, jednal o důsledcích migrační krize na region, problematice vzájemného obchodu a turistiky a investičních příležitostech v místě.

Zeman se konference zúčastnil už poosmé, tentokrát spolu s ním v letadle na Rhodos cestoval jeho předchůdce Václav Klaus.

O náklady se dělí podle pravidel prezidentská kancelář a ministerstvo zahraničí. A to za devět členů prezidentské delegace a doprovodu. Hlava státu má podle čtyři roky starého vládního usnesení právo na sedm členů delegace a desetičlenný doprovod. U vrcholných návštěv prezidenta i premiéra se může počet zvýšit, třeba účastí manželek.

Kalousek: Lepší, když dělá ostudu tam

Kritiku za svou zahraniční cestu prezident přitom neslyšel letos poprvé. Rozruch vyvolala i jeho loňská dvoudenní cesta do Moskvy na oslavy konce druhé světové války, kde zejména pravicoví politici vyzývali vládu, aby odmítla uhradit 660 tisíc korun, což ministři odmítli.

Ani tentokrát nezůstali s kritikou pozadu tradiční Zemanovi odpůrci.

Související témata:

Foto: Novinky
Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

„Na jednu stranu bych si velmi přál, aby nejvyšší představitel mého státu byl na pohřbu Šimona Perese. Na druhou stranu si říkám, jestli není lepší, když bude dělat ostudu na Rhodosu,“ nechal se slyšet šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman a Klaus společně na pouti i na Rhodosu

Prezident Miloš Zeman prožije několik dní společně se svým předchůdcem Václavem Klausem. Obě hlavy státu se ve středu, o státním svátku, setkají na tradiční...

Výběr článků

Načítám