Hlavní obsah

Zemanův projev: Podle politiků bez vize, podle odborníků narcistní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především jako bilanční a nekonfliktní hodnotí přední politici čtvrteční vánoční projev prezidenta Miloše Zemana. Některým v něm ale chyběl pohled do budoucnosti. Oslovení mediální odborníci mají naopak Zemanův projev za sebestředný.

Miloš Zeman se v projevu zmínil o jmenování vlády Jiřího RusnokaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

"Byl to projev velmi osobní, bilancující, sváteční a smířlivý. Možná ale nejsem sám, komu v něm chyběl alespoň náznak pohledu do budoucna," uvedl šéf ČSSD a pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka.

"Pokládám za vcelku pochopitelné, že prezident Zeman využil vánoční projev k tomu, aby zhodnotil svůj první rok ve funkci, plnění některých svých předvolebních závazků a rovněž k tomu, aby znovu vysvětlil postup vedoucí ke jmenování prezidentské Rusnokovy vlády," doplnil.

Čtěte také:

"Byl to vánoční, nekonfliktní hodnotící projev, který se do sváteční atmosféry hodil," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Jako bilanční vánoční poselství prezidenta vnímal projev také šéf komunistů Vojtěch Filip. "Čekal jsem příslib a vizi do budoucna, což mě mrzí, že nezaznělo," uvedl zároveň.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vánoční poselství vůbec nesledoval. "Na druhý svátek vánoční nelze po někom normálním spravedlivě požadovat, aby sledoval politické projevy. Projev pana prezidenta si zítra pečlivě přečtu, a pak ho rád okomentuji," řekl.

Zpráva o výkonu úřadu 

Spíše rozpačitý dojem ze slov hlavy státu měl předseda dolní komory Jan Hamáček. Zeman podle něj odůvodnil změnu termínu projevu tím, že chtěl navázat na tradici první republiky, kdy prezidenti pronášeli vánoční poselství. "Nicméně ten samotný obsah jeho projevu nebyl vánočním poselstvím, byla to spíše zpráva o výkonu prezidentského úřadu a musím říci, že tím obsahem mi ten projev do vánočního období příliš nezapadl," uvedl.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman při přípravách vánočním poselství, které pronesl 26. prosince na zámku v Lánech.

Lepší dojem Zeman udělal na šéfa druhé parlamentní komory Milana Štěcha. "Já k tomu nemám žádné kritické připomínky. Samozřejmě dovedu si představit jiný typ vystoupení, kde by se vyjádřil třeba, jak v uplynulém období k určitým společenským, politickým problémům, tak i určitou vizi do budoucna," nechal se slyšet.

Podle předsedy Senátu dal Zeman najevo snahu o spojování.

Mimořádně sebestředné, míní mediální odborníci

O poznání kritičtěji hodnotili Zemana mediální experti Jan Jirák a Daniel Köppl. "Bylo to mimořádně sebestředné až narcistní," prohlásil Köppl.

Míní, že projev ve stylu "podívejte, jak jsem dobrý", který Zeman zvolil, je staromódní. "To je hlavní neduh toho, co předvedl," uvedl Köppl. Jako by poselství nebylo určeno cílové skupině, na kterou míří, dodal Köppl.

Jirák uvedl, že Zeman i během projevu byl politickou figurou, která v poselství vedla dialog se svými odpůrci. Zarazilo ho, že na Nově, která projev též vysílala, se objevila upoutávka na večerní program.

Jinak Jirák rozumí Zemanově snaze vrátit se k masarykovské tradici, ale neví, zda to je šťastný nápad, neboť 1. leden, kdy předchozí prezidenti říkali novoroční projevy, je den připomínky vzniku ČR. "To se nyní vytratilo úplně a to je škoda," soudí Jirák.

Anketa

Líbil se vám vánoční proslov prezidenta Miloše Zemana?
Ano
16,2 %
Ne
23,6 %
Nesledoval/a jsem jej
60,2 %
Celkem hlasovalo 27813 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám