Hlavní obsah

Zeman: Své sliby jsem splnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství prohlásil, že se mu od nástupu do funkce podařilo splnit všech pět slibů, které dal voličům během předvolební prezidentské kampaně. Jeho řeč pronesená na zámku v Lánech trvala zhruba jedenáct minut. Lidem popřál zdraví a život naplněný užitečnými skutky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech

Článek

Miloš Zeman na úvod svého osobně laděného poselství, zmínil předsevzetí, která si obvykle každý dává do nového roku. S nadsázkou narazil na své opakované rozhodnutí přestat kouřit, což se mu dosud nepodařilo.

Po pár minutách se ale vrátil k prezidentské předvolební kampani a zhodnotil své úspěchy v roli hlavy státu. Prohlásil, že se mu povedlo splnit všech pět slibů, které dal voličům, než ho vyslali na Hrad.

Na prvním místě zmínil závazek nevyhlašovat amnestii a neudělovat milosti. „Tak se nemůže stát, že by milost dostal například muž, který zabil svého otce, populární cyklista, který při dopravní nehodě zabil tři nevinné lidi nebo daňový podvodník, který dostal milost ze zdravotních důvodů a poté se zázračně uzdravil,” uvedl prezident v narážce na některé kontroverzní milosti svých předchůdců.

Vlajka EU na Hradě a fungující Ústavní soud

Za další úspěch označil zlepšení vztahů s institucemi Evropské unie. „Tak jako v sídlech většiny evropských hlav států, i na Pražském hradě vlaje vlajka Evropské unie, jíž jsme členem,” připomněl prezident jedno z prvních opatření, které nechal provést po nástupu do funkce.

Podle Zemanových slov se také podařilo stabilizovat Ústavní soud tím, že do něj bylo jmenováno deset soudců, a ten tak „pracuje v plném složení a pracuje dobře.”

Zmínil také vznik fondu na splácení státního dluhu, do kterého odevzdává třetinu svého prezidentského platu. V poslední době se k němu prý připojují i další lidé a podniky. „Přál bych si, aby se tento fond stal jakousi analogií sbírky na podporu a pomoc republice,” dodal.

Všem hlavně zdraví

Zvlášť podrobně se prezident věnoval snaze spojovat a ne rozdělovat, což podle jeho slov byl slib, který se naplňoval nejobtížněji. Napjatou politickou situaci spojenou s koncem vlády premiéra Petra Nečase, podle jeho slov vyřešilo jmenování kabinetu Jiřího Rusnoka.

„Vláda sice podala demisi, ale byl jsem pod tlakem, abych jmenoval vládu v podstatě ve stejném složení s výjimkou osoby premiéra a se stejným programem,” řekl Zeman. Tím, že jmenoval vládu Jiřího Rusnoka podle svých slov vyvolal předčasné volby. Končícímu kabinetu Zeman poděkoval.

„Novým politickým stranám přeji úspěch, opozici bych chtěl popřát, aby byla opozicí tvůrčí a odpovědnou,“ řekl na závěr a doplnil: „Přejeme si zdraví a já sám jsem si v posledních týdnech hodnotu zdraví uvědomil. Přeji vám život naplněný užitečnými skutky, jenom takový život přináší štěstí a radost.“

Prezidenta v příštích dnech čeká schůzka s šéfem ČSSD a možným budoucím premiérem Bohuslavem Sobotkou, který na Hrad zamíří před Silvestrem s návrhem na obsazení vlády. Zeman se chce podle svého mluvčího sejít kromě Sobotky znovu i s ostatními předsedy možných koaličních stran ANO a KDU-ČSL, aby se ujistil o podpoře vlády ve Sněmovně.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Tím, že Zeman přenesl poselství na dobu vánočních svátků, chtěl podle svých slov navázat na tradici první republiky, kdy měl vánoční proslovy prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Porevoluční prezidenti měli projevy na Nový rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám