Hlavní obsah

Zemanův kancléř Mynář odmítá spekulace o podílu na úmrtí Kubery

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek vydal prohlášení, v němž odmítl spekulace, že by mohl mít podíl na úmrtí tehdejšího předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Kubera náhle zemřel 20. ledna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář.

Článek

Mynář tvrdí, že se s Kuberou znal mnoho let a tykali si. „Tykání mi nabídl on sám. Byli jsme spolu na pivu, vypili jsme si i nějakého toho ,panáka‘,“ uvedl.

To kontrastuje s tvrzením Kuberovy choti Věry, která v rozhovoru pro Mf Dnes uvedla, že její manžel „pana Mynáře opravdu nikdy nemusel“, a Mynářovo dřívější tvrzení o přátelství označila za lež.

Kancléř rovněž tvrdí, že až na jednu byl vždy účasten schůzek Kubery s prezidentem Milošem Zemanem. Z nich byly pořizovány zápisy, ze kterých podle něj plyne, že „k žádnému vyhrožování či vydírání na nich nedošlo“. Jde o narážku na Kuberův záměr navštívit Tchaj-wan, který se nezamlouval Hradu ani čínské ambasádě.

Stále nevím, na co manžel zemřel, patologie odmítá zprávu vydat, říká Kuberová

Domácí

Lidé z Kuberova okolí popsali, že krátce před smrtí čelil kvůli plánované cestě enormnímu tlaku.

Mynář má na rozdíl od Kuberové, která si tento týden postěžovala, že stále nezná přesnou příčinu smrti svého muže, patrně jasno, proč Kubera zemřel. „Pan Kubera byl bohužel nemocný a svou nemoc nebral vážně. Vysoký tlak je zákeřná nemoc, která nebolí,“ uvedl v prohlášení.

Tvrdí rovněž, že Kuberovi bylo patrně do poslední chvíle dobře a nepociťoval žádné obtíže. Věra Kuberová naopak tvrdí, že její manžel se v poslední dny, kdy absolvoval schůzku s prezidentem a návštěvu čínské ambasády, změnil a z obou setkání byl rozladěný.

Kubera dostal od Zemana holí

Domácí

Na schůzce s prezidentem měl dostat výhrůžný dopis z čínské ambasády, který jej varoval před následky cesty na Tchaj-wan. Podle Deníku N si vypracování dopisu objednal u čínské ambasády právě kancléř Mynář.

Ten v prohlášení znovu odmítl, že by si měl výhrůžný dopis objednat, a hrozí novinářům právními kroky, pokud své tvrzení nedoloží.

Mynář: Výhružný dopis pro Kuberu jsem si neobjednal. A žádný neexistuje

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám