Hlavní obsah

Zemana by volilo 37 procent lidí, Horáčka 20 procent a Drahoše 17 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V prvním kole příští prezidentské volby by nejvíce lidí volilo stávající hlavu státu Miloše Zemana, hlas by mu dalo 37 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, který byl zveřejněn v neděli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na druhém místě by skončil textař a podnikatel Michal Horáček s 20 procenty, třetí pak bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš se 17 procenty.

K volbám by přišly více než dvě třetiny Čechů.

Lze předpokládat, že bude Zeman v prvním kole silný, uvedl k výsledkům průzkumu Daniel Prokop ze společnosti Median. „Tak to většinou bývá u obhajujících kandidátů, že dostávají minimálně kolem 35 procent v tom středoevropském kontextu,” řekl Prokop rozhlasu. „Nicméně za ním jsou relativně srovnáni další kandidáti, Michal Horáček a Jiří Drahoš. Je zajímavé, že nějakých 21 procent lidí dnes vůbec neví, koho by volili,” dodal Prokop.

Další kandidáti s velkým odstupem

Další kandidáti by už skončili s velkým odstupem za první trojicí. Lékaře a aktivistu Marka Hilšera by volila dvě procenta lidí, podnikatele Igora Sládka a bývalého šéfa Rusnokova kabinetu Karla Štogla shodně jedno procento.

Volba prezidenta 2018

Voleb se určitě zúčastní 51 procent lidí, dalších 17 procent řeklo, že se spíše zúčastní. Naopak 18 procent dotázaných volit určitě nepůjde. Vysoká účast by podle průzkumu měla být mezi vysokoškoláky a také mezi lidmi nad 60 let.

„Je zajímavé, že tyto dva trendy se do velké míry vyrovnávají, protože vysokoškolsky vzdělaní volí často liberální kandidáty. V těchto volbách se dá předpokládat, že budou volit protikandidáty Miloše Zemana. A naopak starší volí častěji konzervativnější kandidáty, v těchto volbách proto budou spíše volit Miloše Zemana,” dodal Prokop.

Průzkum se uskutečnil od 7. do 10. dubna a zúčastnilo se ho 1008 lidí.

První kolo prezidentských voleb by se mělo podle lhůt stanovených ústavou a zákonem konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku, termín vyhlásí předseda Senátu.

Anketa

Koho byste volili, kdyby se teď konala volba prezidenta republiky?
Miloše Zemana
59,9 %
Michala Horáčka
7,3 %
Jiřího Drahoše
28 %
Marka Hilšera
0,7 %
někoho jiného
2,5 %
nepůjdu volit
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20459 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám