Hlavní obsah

Zeman zvažuje, že zruší návštěvu Moskvy kvůli ruským výrokům o srpnu 1968

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman zvažuje, že zruší návštěvu Moskvy, kterou plánuje na oslavu 75. výročí vítězství v druhé světové válce. Zemanovi vadí reakce ruského ministerstva zahraničí na to, že Česká republika zařadila 21. srpen mezi významné dny.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman na setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem

Článek

„Je to absolutní drzost. Před časem jsem přijal pozvání (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina na oslavu 75. výročí vítězství v 2. světové válce a teď přemýšlím o tom, tam buď vůbec nejet, anebo, což asi udělám spíše, tam jet a říci Rusům: Co kdybyste obrátili list,“ řekl prezident v rozhovoru pro Parlamentní listy.

O připomínce 21. srpna jako významného Dne památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy rozhodl parlament. Novelu zákona o svátcích Zeman podepsal v polovině prosince.

Rusy naštval český Den památky obětí invaze z roku 1968. Prý kalí ovzduší

Evropa

Ruská diplomacie označila přijetí zákona za velké rozčarování. „Snaha Prahy znovu se vracet k událostem starým půl století s cílem zapojit je do současného politického kontextu, neochota otočit tuto stránku dějin, která kalí ovzduší rusko-českých vztahů, sotva napomůže úspěšnému průběhu dvoustranné spolupráce,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Proti ruským výrokům se ohradil i premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). „Je absolutně nepřijatelné, aby nám Rusko jakkoliv mluvilo do našeho rozhodnutí,“ ohradil se premiér. Dodal, že český národ má z invaze ruských vojsk dodnes trauma a že Rusové našemu národu ukradli 21 let svobodného života.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám