Hlavní obsah

Zeman znovu na válečné stezce s akademiky, odmítá jmenovat tři profesory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odmítl podepsat jmenování tří nových profesorů - dosavadních docentů Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Uvedl to rektor Univerzity Karlovy (UK) Tomáš Zima, podle kterého je prezidentův krok znevážením akademické obce Karlovy univerzity a nepřijatelným zásahem do principů akademických svobod. Do podobného sporu s akademiky se hlava státu dostala už v roce 2013.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman má profesory jmenovat ve čtvrtek. Jeho postup vysvětlil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Prezidenta republiky vedly k rozhodnutí mimořádně závažné důvody. V případě docenta Fajta to byly informace týkající se Komerční banky, které přinesla před časem MF Dnes. V případě docenta Eichlera působení v propagandistickém aparátu ČSLA (Československé lidové armády, pozn. red.) před rokem 1989 a v případě docenta Ošťádala předlistopadové kontakty na StB,” uvedl mluvčí na Facebooku.

Jiří Fajt je ředitelem Národní galerie a zároveň působí na Filozofické fakultě UK. Ošťádal je pedagogem na Katedře fyziky a povrchu plazmatu Matematicko-fyzikální fakulty UK a Eichler působí na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Fajt

„Postoj pana prezidenta mě vůbec nepřekvapuje a je zcela v intencích jeho snah Českou republiku proměnit v nejzápadnější východní despocii. Měl jsem za to, že jsem splnil veškeré zákonem předepsané povinnosti pro udělení titulu profesora, zjevně jsem však cosi důležitého opomněl, možná obětní dary,” sdělil v reakci Fajt.

Zima: Nebudeme si ho moct vážit

Podle Zimy prošli docenti z UK, tedy Fajt a Ošťádal, náročným jmenovacím řízením a Vědecká rada UK jejich jmenování doporučila jednoznačným poměrem hlasů.

„Jsem si jist, že oba docenti, jejichž odborná reputace v České republice i v zahraničí je nezpochybnitelná, splnili všechna kritéria potřebná podle zákonů a předpisů Univerzity Karlovy ke jmenování profesorem,” uvedl rektor.

„Smíříme-li se s tím, že prezident republiky nebude respektovat samosprávu vysokých škol, jež neoddělitelně patří ke svobodné, demokratické společnosti, nebudeme si moci vážit nejen jeho, ale ani sami sebe,” dodal Zima.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Zima, rektora Univerzity Karlovy.

Předchozí Zemanův spor s akademickou obcí odstartoval v květnu 2013, když odmítl jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Zpočátku nechtěl sdělit, co ho k takovému rozhodnutí vedlo, nakonec uvedl, že je to údajně nevhodné chování Putny na veřejnosti.

Zeman za toto rozhodnutí sklidil kritiku z řad akademiků, politiků i široké veřejnosti a nakonec ustoupil. Putnovo jmenování nakonec podepsal, ale dekret mu odmítl předat. To za něj udělal tehdejší ministr školství Petr Fiala, dnes předseda ODS.

V reakci na tuto kauzu se uvažovalo, že by pravomoc jmenovat profesory přešla z prezidenta na ministra školství nebo předsedu Senátu, ale rektoři si přáli současný stav zachovat.

Tato pravomoc prezidentovi zůstane i podle novely vysokoškolského zákona, kterou nedávno schválila vláda.

Zeman má dlouhodobé spory s rektory vysokých škol. Dva z nich, Mikuláše Beka z Masarykovy univerzity a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity, kvůli sporům dokonce přestal zvát na oficiální oslavy svátku 28. října na Hradě. Grubhoffera právě kvůli tomu, že se zastal Putny, a Bek zase nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací. Na oslavy poté nepřišli ani další rektoři.

Anketa

Má mít prezident možnost nejmenovat profesory?
Ano, záleží to na jeho uvážení
45,3 %
Ne, zasahuje tak do akademických svobod
54,7 %
Celkem hlasovalo 11702 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám