Hlavní obsah

Kardinál Vlk se zastal Putny, spor o profesuru mu připomíná kádrování

Novinky, val
Praha

Kardinál Miloslav Vlk se zastal literárního historika a pedagoga Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martina C. Putny ve sporu s prezidentem Milošem Zemanem o jmenování profesorem. Podle něj nelze spojovat svobodu rozhodování akademických grémií s názory kandidáta. Zemana za to tvrdě zkritizoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Vlk

Článek

„Vyslovuji svou podporu rektorovi Univerzity Karlovy profesoru Hamplovi v jeho rozhodném úsilí o ochranu akademických svobod a nezávislosti proti bezprecedentnímu zásahu prezidenta Zemana do těchto svobod, a sice v kauze jmenování profesorem docenta M. C. Putny,“ prohlásil Vlk.

„Uvedený zásah se podobá ideologickému kádrování minulého totalitního režimu jak v oblasti akademických svobod, tak v osobním životě člověka,“ dodal.

Zároveň uvedl, že nelze spojovat svobodu rozhodování akademických orgánů s osobní názorovou argumentací kandidáta. „I když se mi nemusí vůbec líbit a nemusím s jednáním dotyčného nikterak souhlasit,“ podotkl Vlk.

Zeman se zdráhá jmenovat Martina C. Putnu profesorem. Vadí mu zejména fakt, že Putna před dvěma lety vystoupil na pochodu homosexuálů s transparentem „Katolické buzny zdraví Bátoru“. Za Putnu už se postavili politici pravice i levice, studenti i několik dalších adeptů na titul profesora.

Reklama

Související témata:

Související články

Putna: Mám hříchy jako každý

Nejasnosti nad otázkou jmenování profesorem akademika Martina C. Putny jsou všudypřítomné. Putna v rozhovoru pro Právo uvedl, že nyní v celé kauze jedná...

Výběr článků

Načítám