Hlavní obsah

Zeman zaútočil na Šabatovou, ombudsmanem chce Křečka

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Prezident Miloš Zeman nechce prohrát svůj souboj o to, kdo usedne do křesla veřejného ochránce práv. Podpořil svého kandidáta, zástupce ombudsmana a exposlance ČSSD Stanislava Křečka, a zaútočil na jeho protikandidátku Annu Šabatovou, kterou navrhl Senát.

Foto: David W Cerny, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pokud jde o paní Šabatovou, lidsky proti ní samozřejmě nemám námitky, ale nenavrhoval jsem ji proto, že jsou určité nejasnosti, pokud se týká její účasti v takzvané kuřimské kauze,“ řekl v ČT Zeman.

Připomněl tak osm let starý případ, kdy Šabatová byla v kontaktu se sestrami Maurerovými, které byly později odsouzeny za týrání dvou chlapců.

Sobotka: Bojuje za svého kandidáta

„Pan prezident velmi tvrdě vede kampaň za svého kandidáta,“ podotkl k Zemanovu výroku premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Šabatová nepopírá, že v roce 2006 se na ni sestry obrátily s žádostí o pomoc při legalizaci třináctileté Aničky, z níž se o půl roku později vyklubala dospělá Barbora Škrlová. Odmítá však, že by byla jakkoli spojena s následnou kauzou týrání dětí.

„Nejsou žádné nejasnosti, jak tvrdí pan prezident. A pokud by měl zájem o vysvětlení, tak mu ho ráda dám,“ řekla Šabatová Právu. Podle ní je třeba od sebe odlišit případ údajně nezletilé Aničky, o které sestry tvrdily, že je nalezeným dítětem, a chtěly ji legalizovat, a pozdější případ týrání dvou chlapců, o kterém v době, kdy ženám radila, neměla ani tušení.

„Pomohla jsem dostat do systému dítě, o kterém obě ženy prohlásily, že je to třináctiletý nalezenec, nechodí do školy a vzdělávají ho samy. Řekla jsem jim, že o tom musí rozhodnout jedině soud, pomohla jsem jim sepsat návrh a odnesla jsem ho na soud, aby to proběhlo rychle. To byla moje role,“ hájí se Šabatová.

„Naletěla jsem“

„Dnes už vím, že jsem nalítla, ale naletěli i psychologové a lékaři. Nemyslím si, že by mě to nějak diskvalifikovalo. V té době jsem nic netušila o jejich činnosti, ta byla odhalena o půl roku později,“ dodala s tím, že o situaci v rodině se byla před jednáním soudu přesvědčit i sociálka.

Šabatová má podporu klubu ANO a TOP 09. Občanští demokraté a komunisté nechali rozhodnutí na poslancích a nijak je nesvazovali.

„To je jeho věc,“ reagoval šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek na prohlášení Zemana. „My na podpoře paní Šabatové nemáme co měnit,“ řekl Právu.

Soc. dem. je rozpolcena

Rozporný postoj k oběma kandidátům mají soc. dem. Na jednání klubu se tento týden ukázalo, že ačkoli stranické špičky dávají přednost Šabatové, má mezi poslanci větší podporu Křeček. Znají ho z jeho působení ve Sněmovně a považují ho za zkušeného právníka. Části poslanců se také nelíbí, že je stranické vedení postavilo před hotovou věc, když jim doporučilo Šabatovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidátka na ombudsmana Anna Šabatová

„Paní Šabatová má úctyhodnou minulost a na té nevidím ­žád­né skvrny. Ani toto není problém,“ řekl premiér Sobotka a připomněl, že soc. dem. podporovala Křečka na funkci zástupce ombudsmana. Jeho kandidaturu poslal do Sněmovny nyní spolu se Šabatovou i Senát.

Reklama

Související témata:

Související články

Ombudsman Varvařovský skládá funkci

Ombudsman Pavel Varvařovský skončí k 20. prosinci ve funkci. Potvrdila to jeho mluvčí Iva Hrazdílková s tím, že důvody rezignace uvádět nehodlá. Varvařovský...

Výběr článků

Načítám