Hlavní obsah

Zemana převezla armádní CASA do Brna. Zahájí tam školní rok a zase poletí zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v úterý večer odletěl na zahájení školního roku do Brna armádním letadlem CASA. O prezidentově cestě informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Stroj, který nyní tvoří páteř českého vojenského dopravního letectva, je podle mluvčího pro danou vzdálenost ideální.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman s manželkou Ivanou při příležitosti zahájení nového školního roku v roce 2018. Tehdy navštívil Základní školu T. G. Masaryka v Praze.

Článek

Zeman do Brna odletěl v úterý v podvečer, zpět do Prahy se vrátí ve středu. V Brně zahájí školní rok v základní a mateřské škole v Merhautově ulici.

V minulosti pro přelety v Česku politici používali především armádní vrtulníky. K dispozici měli také menší letouny Jak-40, které ale už byly z armádní výzbroje vyřazeny, životnost končí i dalšímu menšímu letadlu Challenger.

Strojů CASA má armáda k dispozici šest, dva nejnovější dostala letos. Využívá je například k dopravě vojáků na mise, k cvičením nebo k přepravě materiálu. Slouží ale také pro přepravu politiků nebo úředníků na střední vzdálenosti, tedy především po Evropě.

Dohledový úřad našel v Zemanově kampani porušení zákona

Domácí

Oproti strojům běžně užívaným ústavními činiteli nabízí tato vrtulová letadla nižší cestovní komfort, a to hlavně kvůli hlučnosti, protože kabina na rozdíl od dopravních airbusů není odhlučněná. Oproti jiným strojům, které používá česká armáda, nabízí sklopení plošiny v zadní části letadla. Zemanovi, který se už několik měsíců pohybuje na vozíku, umožní pohodlnější nástup.

Podle Ovčáčka je volba tohoto stroje pro let na podobnou vzdálenost optimální volbou. Možnost nástupu po plošině označil za bonus navíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Armádní letoun CASA

Ministerstvo obrany hledá firmu, která bude kvůli Zemanově snížené pohyblivosti asistovat při jeho letech Airbusem A319. Zakázku minulý týden zveřejnilo na svém profilu zadavatele, uvedl v úterý server Zdopravy.cz. Rámcová smlouva na deset až 20 letů prezidenta do konce roku 2023 má odhadovanou cenu 2,4 milionu korun.

Plaga: Hlavně hned od září nešílet s doháněním učiva

Domácí

Vítěz soutěže má dodat zařízení známé jako ambulift na letiště Kbely včetně obsluhy vždy v době, kdy má prezident odletět nebo přiletět. V zadávací dokumentaci ministerstvo uvádí, že vítěz má zajistit důstojný nástup a výstup. V Česku vlastní ambulift například Letiště Praha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Armádní letoun CASA

Reklama

Výběr článků

Načítám