Hlavní obsah

Zeman vysál hlasy Dienstbierovi, Schwarzenberg Sobotkovi, ukázaly výsledky

Novinky, jas

Výsledky prvního kola prezidentských voleb potvrdily, že se voliči neřídili stranickým klíčem. Postoupivší Miloš Zeman tak oslovil větší část elektorátu ČSSD než stranický kandidát Jiří Dienstbier. Druhý úspěšný kandidát Karel Schwarzenberg pak dokázal přetáhnout hlasy nominantovi ODS Přemyslu Sobotkovi. Plyne to z výzkumu sdružení KohoVolit.eu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier a Miloš Zeman při debatě prezidentských kandidátů.

Článek

"Voliči ČSSD ze sněmovních voleb v roce 2012 se v prvním kole prezidentské volby rozdělili na dvě části, přičemž ta větší podpořila Miloše Zemana. Na příznivce Zemana a Dienstbiera se rozpadl i elektorát KSČM," dodal analytik sdružení Kamil Gregor, podle něhož se Zeman mohl opřít i o voliče SPOZ.

Foto: KohoVolit.eu

Podobně bodoval Schwarzenberg mezi příznivci ODS . Hlas mu dala valná většina těch, kteří stranu volili v roce 2010 při volbách do Sněmovny.

"Jan Fischer a dokonce i Miloš Zeman měli mezi voliči ODS podobnou podporu jako Přemysl Sobotka. Fischer, který byl dlouho favoritem voleb, měl velmi pestrý elektorát. Vypadá to ale, že se zejména voliči pravicových stran ODS a TOP 09 přiklonili ke Schwarzenbergovi," dodává Kamil Gregor.

Foto: KohoVolit.eu

Vladmír Franz dokázal oslovit voliče malých stran a lidi, kteří v roce 2010 k volbám nešli. Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Jana Bobošíková (Suverenita) se mohly spolehnout na stoupence svých partají, zatímco Táňa Fischerová se těšila podpoře příznivců Strany zelených, zjistil průzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám