Hlavní obsah

Zeman vyplísnil Filipa i Petříčka

Neúcta, kterou svými vyjádřeními na adresu československých legionářů projevil šéf komunistů Vojtěch Filip, je hrubá chyba. Konstatoval to prezident Miloš Zeman, který kritizoval i ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) za jeho vztahy s dalším sociálním demokratem Miroslavem Pochem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Neúcta k československým legionářům je hrubá politická chyba,” řekl Zeman v rozhovoru pro deník MF Dnes s tím, že není důvod se bolševiků zastávat. Filip před pár dny s povděkem kvitoval, že Rusko nejeví valný zájem o výstavbu památníků československých legionářů, kteří podle něj „nikoho neosvobodili”.

Komunista Filip stále odolává sesazení z čela Sněmovny. Drží ho ANO a ČSSD

Domácí

Na druhou stranu Zeman kritizoval i ministra Petříčka, k jehož rezignaci vyzvali komunisté. Podle Zemana mu Petříček slíbil, že přeruší kontakty s Pochem. Když měl před časem ministr nehodu v taxíku, jel podle prezidenta ze setkání s Pochem a dalšími sociálními demokraty.

„Víte, když si někdo bere místo služebního auta a řidiče taxík, tak chce něco utajit. A já nemám utajování rád. Kdybych byl já ministerským předsedou, dával bych přednost jiným kandidátům,” přiblížil prezident své uvažování.

Taxi s ministrem Petříčkem mělo nehodu, řidič je po smrti

Krimi

Zeman v roce 2018 odmítal Pocheho jmenovat ministrem zahraničí, což vyústilo ve vládní krizi. Nakonec se tak ministrem stal Petříček.

Prezident podpořil i končícího náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu, který se má stát vládním zmocněncem pro zdravotnictví a jemuž hodlá udělit nejvyšší státní vyznamenání. K jeho sporům s ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) uvedl, že „i dospělí lidé mohou mít někdy klukovské pocity”.

Prymula dostal od Babiše křeslo. Vedle ministra tak bude mít Česko i vládního zmocněnce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám