Hlavní obsah

Zeman v roli prezidenta by vyvedl zemi z beznaděje, soudí Komárek

Novinky, Jiří Ovčáček

Jedna z klíčových tváří listopadových událostí roku 1989 a čestný předseda ČSSD Valtr Komárek se naplno pustil do boje za zvolení expremiéra Miloše Zemana prezidentem. Podle Komárka je Zeman schopen vyvést zemi z beznaděje v rámci své poslední životní mise.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Valtr Komárek

Článek

Lidé podle Komárka cítí 23 let od Listopadu 1989 zklamání a úzkost z toho, co je čeká v budoucnosti. Čestný šéf sociálních demokratů se domnívá, že se nacházíme v bodě zlomu. „Je to doba, kdy jde znovu o budoucnost národa, jde o to vrátit lidem naději,“ řekl v pátek Novinkám.

Zásadní otázkou podle něj je mobilizace českého kapitálu a pracovní síly. ČR by podle Komárka také měla razantněji obchodně pronikat do Ruska nebo asijských zemí. Tím, kdo by dokázal tyto úkoly splnit, je podle něj Zeman.

„Všechno toto Zeman umí. Chce to obrovskou práci,“ řekl s tím, že expremiér a prezidentský kandidát „umí“ EU, Rusko a zná se s řadou politiků po celém světě. Pro Zemana není podle Komárka prezidentský post šancí, ale misí. „Není to žádná šance, ale to je poslední Zemanova životní mise. To buď udělá, nebo ztroskotá,“ poznamenal.

Komárek poznamenal, že nebude hanit další prezidentské kandidáty, s polovinou z nich se ostatně zná. „Mají mnohé cenné vlastnosti, ale Zeman je jen jeden,“ soudí. Lidé by podle něj měli dát expremiérovi šanci a pak „z něj třeba vytřepat duši“ tím, že budou požadovat maximální výkon v pozici hlavy státu. „Je to cesta z beznaděje,“ doplnil Komárek.

Čestný šéf ČSSD je připraven Zemanovi co nejvíce pomoci. „Dávám plnou podporu, budu mu radit, když bude mít zájem,“ prohlásil Komárek. Část vedení sociální demokracie v čele s předsedou Bohuslavem Sobotkou přitom Zemana ostře odmítá. Oficiálním kandidátem ČSSD je stranický místopředseda Jiří Dienstbier.

Reklama

Výběr článků

Načítám