Hlavní obsah

Zeman: Úspěšným podnikatelům se nemá bránit, aby zůstali v politice

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rváčov u Hlinska
Aktualizováno

Úspěšným podnikatelům by se nemělo bránit, aby vstupovali do politiky, popřípadě v ní zůstávali. Během návštěvy Pardubického kraje to ve Rváčově ve čtvrtek řekl prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na dotaz místního občana, který se ptal na zákon o střetu zájmů, který ve středu schválila Sněmovna a který zřejmě omezí byznys ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman v Jevíčku na Svitavsku

Článek

„Podle mě by se nemělo lidem, kteří jsou schopní a něco dokázali, bránit v politice,“ řekl Zeman, přirovnávaje Babiše k Josefu Rašínovi. Jako další příklad uvedl i úspěšného byznysmena a politika Tomáše Baťu. „Málo kdo ví, že byl úspěšným starostou Zlína a vybudoval tu nádherné město,” dodal Zeman.

K dikci zákona omezujícím právo politiků podnikat, který ve středu schválila Sněmovna, se přímo vyjádřit nechtěl. Upozornil, že ještě musí projít Senátem. [celá zpráva]

Je to zákon o jednom člověku, zákon by měl být obecný
prezident Miloš Zeman

„Ale v principu to není dobře. Je to zákon o jednom člověku, zákon by měl být obecný. Jsem na tom podobně jako Andrej Babiš. Ve Sněmovně leží zákon o mě, zákon, který napsal neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier,“ řekl Zeman v narážce na zákon o omezení pravomocí prezidenta, jehož autorem je právě ministr pro lidská práva.

Na Babiše prezident vzpomněl i v Jevíčku. „Při posledním setkání jsem mu řekl, že vypadá strašně, ať si koupí žiletku a oholí se. Teď po návštěvě Jevíčka bych mu měl říci, ať si koupí žiletku z Jevíčka,“ bavil diváky Zeman. Výroba holicích čepelek má totiž v Jevíčku tradici mnoha desetiletí.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Odpůrci Miloše Zemana protestující ohledně prezidentových sympatií k Vladimiru Putinovi

Prezidentovi vyčítali Putina

Až na závěr druhého dne návštěvy Pardubického kraje se prezident Miloš Zeman dočkal veřejné kritiky. Mezi stovkami příznivců na Palackého náměstí v Poličce stála skupinka mladých lidí, kteří dali najevo, že se jim nelíbí Zemanovy sympatie k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Do ruštiny přeložili název nejnovější Zemanovy knihy Tato země je naše.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Miloš Zeman křtí svou novou knihu s titulem Tato země je naše.

Reklama

Výběr článků

Načítám