Hlavní obsah

Zeman udělí vyznamenání Zelenskému

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman udělí nejvyšší státní vyznamenání ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Podle něj projevil odvahu a statečnost, když odmítl opustit svou zemi. Nejvyšším českým státním vyznamenáním je Řád Bílého lva.

Zeman udělí vyznamenání Volodymyru ZelenskémuVideo: Novinky

 
Článek

„Třebaže mu Spojené státy nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,“ doplnil.

Prezident předal státní vyznamenání, Řád Bílého lva dostali Gott, Kellner i Prymula

Domácí

Prezident od začátku války stojí za Ukrajinou a ostře vystupuje proti Ruské federaci, prosazuje například tvrdší sankce. Přitom dříve vystupoval jako příznivce Vladimira Putina, po invazi řekl, že se mýlil. Cítí se prý podvedený.

Záznam: Prezident Zeman předal státní vyznamenáníVideo: Novinky

„Jedna z našich poslankyň vystoupila s návrhem, abych udělil nejvyšší státní vyznamenání ukrajinskému prezidentu Zelenskému a já jsem se rozhodl tomu vyhovět,” oznámil prezident na úvod svého projevu.

DOKUMENT: Seznam osobností, jež 7. března 2022 obdržely státní vyznamenání

Dokumenty

Hrad vyvěsil ukrajinskou vlajku

„Nedaleko od našich hranic zuří válka vyvolaná ruskou agresí vůči Ukrajině. Je důležité právě při této příležitost vzpomenout lidu Ukrajiny. Dnes na hradním nádvoří proto byla vyvěšena ukrajinská vlajka a zazněla ukrajinská hymna,” řekl při udělování státních vyznamenání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V rámci Dne solidarity s Ukrajinou byla při slavnostním střídání stráží na I. nádvoří Pražského hradu vyvěšena vlajka Ukrajiny.

Přítomné poprosil, aby finančně přispěli na pomoc ukrajinských uprchlíků, například skrz katolickou charitu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Projev Miloše Zemana při předávání státních vyznamenání

Prezident se ve svém projevu současně pustil do konkrétních novinářů, které označil za zapšklé, závistivé a nešťastné. Aktivistku Gretu Thunberg označil zase za sociopatické dítě.

Na Hradě vyvěsili ukrajinskou vlajku

Domácí

V diváckých řadách usedl premiér Petr Fiala (ODS), který označil své rozhodnutí zúčastnit se dnešního udílení státních vyznamenání na Pražském hradě za principiální. Svoji roli předsedy vlády chápe mimo jiné i jako soubor povinností, k nimž patří i reprezentace vlády v případě udílení státních vyznamenání.

Udílení vyznamenání se účastní i další ministři, mezi nimi i šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nechybí ani expremiér Andrej Babiš, exprezident Václav Klaus, nebo exministryně Alena Schillerová. Na ceremoniál dorazila také prezidentova dcera Kateřina a jeho manželka Ivana.

Reklama

Výběr článků

Načítám