Hlavní obsah

Už měla být dole, ale není. Zeman stále nosí pooperační ortézu

Novinky, ber
Praha

Prezident Miloš Zeman stále nosí ortézu na ruce, kterou si zlomil v srpnu. Podle tehdejších prognóz se mělo zranění hojit šest až osm týdnů, Zeman se ale s ortézou ukázal i ve středu ve Sněmovně, kde mluvil k rozpočtu. Původně Pražský hrad očekával, že by ji mohl odložit do státního svátku 28. října.

Foto: MIlan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně.

Článek

Novinky se obrátily na prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka s dotazem, jak dlouho ještě má mít hlava státu zafixovanou ruku vzhledem k tomu, že to vypadá, že se zranění nehojí podle avizovaných plánů. „Vy máte vystudovanou lékařskou fakultu, že stanovujete diagnózu, nebo jste dokonce senzibilka?“ reagoval na položený dotaz hradní mluvčí.

Bezprostředně po srpnovém incidentu Ovčáček Novinkám řekl, že Zeman bude mít zafixovanou ruku několik týdnů, jelikož se zlomenina musí zahojit. „To bude trvat těch šest až osm týdnů,“ uvedl tehdy.

Ovčáček: Zemana ruka nebolí

Domácí

„Ruka se zdárně hojí. Ale je to přece jenom lepší ještě mít nějakou dobu oporu,“ sdělil Ovčáček ČTK na konci října. Ortézu z poraněné ruky by podle něj měl odložit v řádu několika týdnů. Pražský hrad přitom původně očekával, že by ji mohl sundat do státního svátku 28. října.

Prezident si zlomil ruku na konci srpna, musel proto v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podstoupit operaci. Lékaři mu během ní do pravé paže implantovali titanový šroub.

Ovčáček k tomu dříve uvedl, že si zranění způsobil pádem poté, co se večer rozhodl jít bez hole a bez pomoci ochranky.

Zeman spadl a zlomil si ruku. Už je po operaci

Domácí

Už delší dobu prezident trpí také polyfunkční neuropatií, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy, a pohybuje se proto s potížemi a za pomoci hole. Tu nyní Zeman na doporučení lékařů nepoužívá a při chůzi se opírá o svého osobního ochránce.

Reklama

Výběr článků

Načítám