Hlavní obsah

Zeman Sobotku napíná. Zdrží odvolání Chládka?

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek přijme na Hradě ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), kterého premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl odvolat.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Miloš Zeman

Článek

Protože Chládka označil Zeman s ironickým odkazem na Sobotku za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, vyvolal další otázky nad tím, zda kývne na jeho rychlý odchod z funkce.

Ústava mu přitom na výběr nedává. Odvolat ho musí, mohl by však celý proces výměny zdržovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rozhodně s ním nechci hovořit o sexuálním harašení. Vyzkoušel jsem si na vlastní ženě, zda oslovení vypadáte lahodně je lichotkou, nebo urážkou, a nejenom na vlastní ženě. Tady bych, mám-li hodnotit pana ministra Chládka, citoval pana Sobotku, který prohlásil, že to byl nejúspěšnější ministr školství za posledních deset let,“ řekl ve čtvrtek Zeman novinářům při cestě jižními Čechami.

„Sázky“ na ministra

I když ústava prezidentovi podle právníka Jana Kysely nedává na výběr a hlava státu návrh premiéra vyslyšet musí a ministra musí odvolat bez zbytečného odkladu, v sociální demokracii panuje v této věci neklid.

Koneckonců i při jmenování profesorů se Zeman chová nestandardně a odmítá jmenovat některé kandidáty, které mu navrhují univerzity. Bude tedy trucovat i v případě výměny ministra?

„Hlava státu má akorát možnost ptát se premiéra, jak si představuje další správu resortu. Předseda vlády však již uvedl, že vedením resortu pověří paní Marksovou, a dal najevo, že chce vybrat nového ministra v krátké době. Takže by odvolání nemělo nic zdržovat,“ řekl Právu ke spekulacím Kysela.

Aniž by ještě Sobotka získal od Zemana jasné slovo, že Chládka odvolá, vybral již jeho nástupce. Jméno, které zatím tají, má zveřejnit v pátek, kdy se sám vydá na Pražský hrad.

Kdo povede resort školství po Chládkovi, zatím vědí jen premiérovi nejbližší a ti mlčí jako hrob. V kuloárech se mezitím šíří „zaručené“ zprávy dokonce i s procentuálním výpočtem pravděpodobnosti, se kterou bude ten který kandidát jmenován.

Ještě v pátek Právu dva nezávislé zdroje blízké špičkám ČSSD prozradily, že novým ministrem bude premiérův poradce pro vzdělávání Stanislav Štech s pravděpodobností 8 : 2. Několik dnů nato však jeho šance „klesly“ na 7 : 3 − údajně kvůli dílčí neshodě s premiérem a přátelství s expremiérem a šéfem Sobotkových poradců Vladimírem Špidlou (ČSSD), kterého část soc. dem. nevnímá pozitivně.

Valachová ve hře?

Štechovy šance stát se novým ministrem oslabuje náměstkyně ministra pro lidská práva a místopředsedkyně Legislativní rady vlády Kateřina Valachová, právnička, která léta působila i v kanceláři veřejného ochránce práv. Šíří se spekulace, že ministryní určitě bude ona.

Proti Štechovi však nemá zdaleka tolik zkušeností z oboru, což by odporovalo Sobotkově tvrzení, že do resortu chce odborníka. Její devizou je tak podle mnohých především to, že je žena − v současnosti totiž sedí ve vládě, jejíž předseda horuje za zavedení kvót, pouze jedna ministryně za ČSSD − právě Marksová. A pak už jen Karla Šlechtová (místní rozvoj) za babišovce.

Jenže Sobotka se snaží vyjít vstříc i školským odborům. „Můj názor, z toho jak znám pana Štecha a neznám paní náměstkyni by pro mě byl lepší ministr určitě pan Štech,“ řekl Právu šéf školských odborů František Dobšík.

Pokud by se funkce Štech skutečně ujal, dá se očekávat změna kurzu. V lednu prohlásil, že Chládkův nápad zavést jednotné přijímačky na SŠ a rychle připravit povinné maturity z matematiky jsou v rozporu se soc. dem. koncepcí. Ministr tehdy kontroval s tím, že Štechovy názory jsou pro něj „naprosto nedůležité“.

„Pan Štech není náš člen, tak co o tom může vědět. Jeho názor je pro nás naprosto irelevantní, protože pokud jde o projekt matematiky, tak to podporuje sám pan premiér,“ prohlásil Chládek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám