Hlavní obsah

Sobotka hledá nového ministra školství, svrženého Chládka dočasně zastoupí Marksová

Právo, Karolina Brožová
Aktualizováno

Do doby, než bude vybrán nástupce ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), povede dočasně resort ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka, který ve čtvrtek oznámil rozhodnutí Chládka odvolat, chce nového ministra vybrat do konce příštího týdne. Nového šéfa rezortu už začal podle informací Práva vybírat v pátek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„Počínaje dnešním dnem začínám výběr nového ministra školství. Scházet se k tomu budu během následujícího týdne nejen s možnými kandidáty a kandidátkami, ale i s poradci a odborníky v oblasti školství a vzdělávání,“ sdělil Právu premiér Sobotka.

„Mělo by se jednat o člověka, kterému nebude trvat dlouho, aby se zorientoval v problematice,“ upozornil zase první místopředseda ČSSD Milan Chovanec. „Budeme hledat člověka, který zvládne ten rezort. Jestli to bude žena, tak to bude bonus,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezi nejčastěji skloňovaná jména možného nástupce Marcela Chládka (ČSSD) patří poslankyně Vlasta Bohdalová, dlouholetá členka školského výboru Sněmovny a předchůdkyně Chládka na postu stínového ministra školství.

Pozvání zatím nedostala

Pozvání na schůzku od premiéra však zatím Bohdalová neobdržela, stejně tak ani nabídku na post ministryně. Právu tak nechtěla říci, jak by se k ní postavila. „Nebudu odpovídat na otázku, která ještě nezazněla,“ řekla Právu.

Chládka by podle informací Práva mohl nahradit i jeho poradce pro vzdělání Stanislav Štech, který na sebe před časem upozornil ostrou kritikou ministra školství. Tvrdil, že Chládek nepředložil žádnou koncepci.

Štech zatím prý žádnou nabídku nedostal. Byl by však zřejmě přijatelný i pro koaliční partnery. Kupříkladu předseda školského výboru Sněmovny Jiří Zlatuška (ANO) označil premiérovy poradce za kompetentnější, než byl Marcel Chládek.

Nabídku dosud nedostala ani senátorka a vědkyně Eva Syková. „Zatím mě nikdo neoslovil, pan premiér rozhodně ne. Každopádně by to byla zajímavá nabídka, je to výzva,“ řekla Právu.

Arnoštová: To je omyl

Dalším ze jmen, která se v kuloárech v souvislosti s hledáním Chládkova nástupce skloňují, je místopředsedkyně Lenka Teska Arnoštová. Ta však nechtěla spekulace komentovat. Tvrdí, že se do hledáčku médií dostala omylem. Když premiér oznámil odvolání ministra Chládka, na Úřadě vlády jednala na Legislativní radě o protikuřáckém zákonu. Novináři ji viděli z budovy úřadu odcházet a domnívali se, že byla na jednání s premiérem.

„Co se týče nového obsazení rezortu, pan premiér jedná. V nejbližších dnech bude pan předseda výsledky jednání komentovat,“ řekla Právu.

Chládkovou možnou nástupkyní by však mohla být i bývalá senátorka a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková, která se před vstupem do politiky živila jako učitelka. Proti ní však hovoří výsledek posledních voleb do Senátu, ve kterých nebyla zvolena, a nízká podpora v partaji, kvůli které ani na posledním sjezdu nekandidovala na post místopředsedkyně.

Bál se, kam to dojde

Sobotka hodlá v pátek odeslat návrh na Chládkovo odvolání prezidentu Miloši Zemanovi. Své rozhodnutí zdůvodnil informacemi o tom, že měl ministr šikanovat své podřízené. [celá zpráva]

Chládek něco takového odmítl s tím, že jde o „připravený lynč”, za nímž stojí média vlastněná ministrem financí a šéfem ANO Andrejem Babišem. [celá zpráva]

V sociální demokracii však Chládkově obhajobě nevěří. O ministrově chování na ministerstvu školství se totiž v kuloárech šeptalo takřka rok. „Sobotka se bál, kam až to může dojít,“ řekl Právu nejmenovaný poslanec ze soc.dem.

Informace dostal i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „To, že má pan ministr Chládek problémy tohoto typu, jsem slýchal řadu měsíců,“ řekl s tím, že nikdy nevěřil tomu, že by šlo o vážné záležitosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám