Hlavní obsah

Zeman složil slib, aniž by se dotkl ústavy

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman během složení prezidentského slibu nepoložil ruku na ústavu, byť byl k tomuto kroku vyzván. Ústava sice nic takového přímo nepředepisuje, nicméně předchozí prezidenti na ni ruku vždy položili. Podle odborníků tím platnost slibu porušena nebyla.

Prezidentský slib Miloše ZemanaVideo: Novinky

 
Článek

K tomu, aby položil ruku na výtisk Ústavy České republiky, Zemana před složením slibu vyzval šéf Sněmovny Radek Vondráček. Zeman skládal slib do rukou šéfa Senátu Milana Štěcha.

„Pane prezidente, prosím, abyste nyní položil ruku na Ústavu České republiky, přečetl slib prezidenta republiky a poté podáním ruky a následným podpisem tento slib potvrdil,” vyzval Vondráček Zemana.

Foto: Repro ČT 24

Ruka Miloše Zemana při skládání prezidentského slibu

Zeman sice přednesl slib, ale ruku na historický výtisk ústavy nepoložil.

Nic to nemění, tvrdí odborníci

Odborníci oslovení ČTK a Českou televizí se shodují, že na platnosti slibu tento chybějící akt nic nemění. Například někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček ČTK řekl, že jde pouze o tradiční formu postoje. Důležité ale podle něj je, že prezident pronese slib, vloží svou ruku do ruky předsedy Senátu a stane se tak na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu.

„To jsou ty atributy, které vyžaduje ústava,” řekl. Položení ruky na ústavu označil pouze na tradici a tradiční záležitost. „Rozhodně to nemá legislativní důsledky,” zdůraznil. Podobný názor v České televizi vyslovil i politolog z Masarykovy univerzity Stanislav Balík, podle kterého je i přes toto pochybení slib platný.

Záznam: Inaugurace prezidenta Miloše ZemanaVideo: Novinky, ČTK, .

Politoložka Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková považuje za důležité obsahové části slibu. Podle bývalého ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta vždy předchozí prezidenti ruku na ústavu položili. Poznamenal, že ve Spojených státech se kvůli formálním pochybením slib musel opakovat.

Ústava pouze stanoví, že prezident se ujímá úřadu složením slibu do rukou předsedy Senátu na společné schůzi obou parlamentních komor, a obsahuje text slibu. Na prezidenta se hledí, jako by nebyl zvolen, jen v případě, že slib odmítne složit, nebo jej složí s výhradou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám