Hlavní obsah

Zeman si je jistý, že se podaří sestavit vládu do konce června

Prezident Miloš Zeman si je jistý, že se napodruhé podaří sestavit vládu do konce června. Podle něj jsou už jen dvě možnosti vládního uspořádání: menšinová koalice ANO a ČSSD podporovaná KSČM, nebo jednobarevná vláda hnutí ANO, kterou by podpořily KSČM a SPD. Zeman to v neděli řekl v rozhlasové stanici Frekvence 1.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš na snímku z roku 2016

Článek

Zeman se v neděli setkal s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který jednání o sestavení vlády vede. [celá zpráva]

Po schůzce řekl, že není na něm, aby vládu sestavoval. Ať mu Babiš přinese jakoukoli ze dvou zmíněných variant, podepíše ji, dodal.

Jednání mezi ANO a ČSSD minulý týden zkrachovala na personáliích, i když předtím obě uskupení nalezla programovou shodu. ČSSD vadila účast trestně stíhaného Babiše ve vládě, ANO od jeho nominace odmítlo ustoupit a nesouhlasilo ani s tím, že by jako garanci nezávislého vyšetřování přenechalo sociálním demokratům ministerstvo vnitra.

Úřednická vláda jen bez dalších variant

Zeman po krachu jednání doporučil Babišovi, aby jednal s SPD a KSČM. Ve čtvrtek se ale proti tomu postavil výbor hnutí ANO. Babiš uvedl, že pro část poslanců byla podpora od SPD nepřijatelná, krajští politici se zase obávali odlivu lidí z kandidátek pro podzimní komunální volby.

Zeman v neděli připomněl, že Babiš tento týden uváděl, že prezidentovo doporučení pro sestavování vlády bude považovat za zásadní. "Jak se někdy politikům s jejich hnutím nebo stranou stává, přijel na zasedání hnutí ANO a zjistil, že všechno je jinak. To už tak bývá," řekl prezident. Tuto informaci vzal na vědomí a nechává Babiše dál vyjednávat.

O možnosti vzniku úřednické vlády Zeman s Babišem také okrajově probírali. Podle prezidenta je to možnost jen v případě, že by nevyšly žádné jiné varianty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám