Hlavní obsah

Zeman si dává na čas. Nová vláda nebude ani za několik týdnů

Praha

Prezidenta Miloše Zemana po převozu z nemocnice do Lán čeká v příštích dvou týdnech řada schůzek s kandidáty na ministry. Jako první za ním v pondělí přijde šéf Pirátů Ivan Bartoš. Ve čtvrtek to uvedl vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Foto: Twitter

Miloš Zeman v nemocnici (snímek ze 17. listopadu 2021)

Článek

„Zítra ve 12 hodin jmenuje prezident šéfa ODS Petra Fialu předsedou vlády. Poté po následující dva pracovní týdny budou v Lánech probíhat setkání s kandidáty na ministry,“ řekl ve čtvrtek Mynář. Pak až se prezident znovu setká s Fialou. To už se bude psát týden začínající 13. prosincem.

Zeman se rozhodl sám. Nemocnice se zřekla zodpovědnosti za stav prezidenta

Domácí

Jako první z kandidátů by měl do Lán v pondělí v 15 hodin dorazit šéf Pirátů Bartoš jako kandidát na ministra pro místní rozvoj.

Kandidáti totiž budou chodit za sebou podle abecedního pořadí. Druhý by tak měl dorazit kandidát do čela resortu kultury Marin Baxa (ODS) a za ním adept na ministra spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Zeman: Jednoho ministra Fialovi nejmenuji

Domácí

„Po setkání s kandidáty bude mluvit prezident opět s již jmenovaným premiérem Fialou a budou učiněny další kroky. Prezident bude postupovat pečlivě, efektivně a zodpovědně,“ oznámil Mynář.

Fiala Zemanovi představil kandidáty 17. listopadu. V rozhovoru v televizi Nova prezident v ten den uvedl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra. Aby nemusel vetovat celý kabinet, Fialovi navrhne, aby dotčený úřad řídil nebo řízením pověřil jiného člena vlády. Koalice ale trvají na vládní sestavě, kterou původně navrhly.

Prezident Zeman ve čtvrtek dopoledne po téměř sedmi týdnech opustil Ústřední vojenskou nemocnici, nadále bude využívat služeb soukromé domácí péče, která za ním bude dojíždět do lánského zámku.

Zeman opustil nemocnici

Domácí

Plnou zodpovědnost za poskytování domácí péče převzala společnost Senior Home Group ze skupiny Penta Hospitals, která obdržela zdravotní dokumentaci i rehabilitační plán stanovený ÚVN.

Reklama

Výběr článků

Načítám