Hlavní obsah

Zeman se podle mnohých soc. dem. odepsal

PRAHA

Do izolace se podle mnohých sociálních demokratů dostal bývalý předseda Miloš Zeman svým posledním vzkazem z Vysočiny. Tento týden napsal, že ČSSD může očistit volební porážka a odchod Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse z vedení soc. dem.

Foto: z archivu J. Šidáka

Malíř Josef Šidák při tvorbě

Článek

"Zeman má zprostředkované a ne příliš přesné informace, které ho mohou vést k některým chybným úvahám," reagoval včera místopředseda strany a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach k článku, v němž Zeman napsal, že Gross a Špidla v politice soc. dem. selhali. Škromach přitom patří mezi příznivce bývalého předsedy, s nímž se právě před týdnem setkal, ale ve vztahu k reformě veřejných financí je Škromach vůči Špidlovi loajální.

V narážce na premiéra a stranického šéfa Zeman v článku na internetové stránce občasníku ČSSD v Praze 2 uvedl: "Politika tohoto typu, který dosáhne funkce, na niž nestačí, je zapotřebí humánně utratit."

Problém podle Škromacha je, že Zeman není členem žádného stranického grémia. Jeho rady nejsou návodem k řešení současných problémů, dodal Škromach. ČSSD musí rozlousknout, co je pro ní životně důležité ve vztahu k veřejným financím a podaří se jí to, soudí místopředseda. Menšinový kabinet ČSSD, který by vládl s podporou všech parlamentních stran, jak si představuje Zeman, není podle Škromacha reálný. Musel by hledat podporu u ODS nebo KSČM, což by mohlo rozdělit poslanecký klub i stranu, dodal.

Gross: nezvládl situaci

První místopředseda ČSSD Stanislav Gross Právu k Zemanovu článku uvedl: "Miloše Zemana jsem si vážil za to, že v době aktivního působení se opravdově zasloužil o rozvoj ČSSD i o stát. Na svém názoru nic neměním ani po těchto jeho výrocích. Snažím se o nich i přemýšlet." Gross ale kriticky dodal: "Trochu to však na mě působí i jako nezvládnutí situace, kdy dříve přetížený a velmi exponovaný člověk úplně nezvládne novou pozici. Neodsuzuji ho, ale sám nevím, jak tuto těžkou úlohu jednou zvládnu já."

"Pokud někdo chce radit, tak by měl být tady v Praze a znát všechny objektivní informace," soudí šéf poslanců ČSSD Petr Ibl. Podotkl, že Zemanův článek šíří organizace ČSSD z Prahy 2, která je baštou tvrdého jádra Zemanových stoupenců. Šéfredaktorem je někdejší Zemanův ministr zdravotnictví Ivan David.

Zaorálek: jako imperátor

Poslanec Michal Kraus míní, že od Zemana "zaznívá hořkost z prezidentských voleb a touha se pomstít". Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek Právu řekl, že Zemanův článek není žádnou analýzou ani dialogem. "To je pouze zničující konstatování, že je třeba likvidovat ten kurs, kterým soc. dem. se rozhodla jít na posledních dvou sjezdech."

Grotesknost Zemanova poselství Zaorálek podle svých slov vidí v tom, že expremiér vzývá volební debakl ČSSD jako jediné východisko. "Miloš Zeman se posunuje do intelektuální i politické izolace. Ti, kdo jsou na druhé straně, podle něj musí být humánně utraceni." Tímto obrazem je podle Zaorálka absurdita dotažena do konce. "To je poslední velkorysé gesto, na které se zmohl imperátor, který už nevidí žádnou šanci pro své nepřátele - tak jim aspoň dá vybrat, jestli zvolí smrt kulkou nebo nožem, a povolí poslední cigaretu před smrtí," dodal Zaorálek.

Volfová se Zemana zastala

Šéf středočeské ČSSD a člen celostátního předsednictva strany Richard Dolejš má pocit, že na Zemana má samota negativní vliv: "Dostává se mimo realitu. Je mi ho lidsky líto. Poškozuje dílo, na jehož stavbě se výrazně podílel."

Zemana se zastala Jana Volfová, která patří k Zemanovým stoupencům a loni ho spolu s jinými vyzývala, aby se do čela soc. dem. vrátil, což odmítl. Protože finanční reforma podle jejího soudu "obírá chudé a dává bohatým", obává se spolu se Zemanem, že to voliči ČSSD spočítají.

"Proč nepřijde sem a neřekne nám to do očí, jak u něj bylo zvykem," reagoval řečnickou otázkou na Zemanův článek předseda karlovarské ČSSD Jakub Pánik. Dodal, že takovéto výlevy vůbec nepatří k jeho osobě. "To co vždy zásadně odsuzoval, něco řešit přes média, teď dělá sám," řekl Právu Pánik.

Zemanův příznivec a šéf krajské ČSSD v Ústí nad Labem Jaroslav Foldyna uvedl: "Pokud to Zeman nebude říkat v Praze nebo na půdě ČSSD, pak je to pouze jeden článek." Šéf plzeňské organizace Václav Šlajs Zemanovy výroky ohledně Špidly a Grosse nepovažuje za šťastné, protože oba sám Zeman vytipoval na nejvyšší posty. Na Zemanovu adresu dodal, že "jestli chce ovlivňovat politiku, tak by se měl zapojit a vyjadřovat své názory na stranickém fóru".

Reklama

Související články

Zeman věští ČSSD debakl ve volbách

ČSSD se může očistit pouze po porážce, ať už v řádných, nebo v mimořádných volbách. Po tomto debaklu nesmí již soc. dem. vést současný lídr. Nejlepší variantou...

Výběr článků

Načítám