Hlavní obsah

Zemanův návrat by uvítali jen jeho skalní příznivci

Novinky, Alexandr Mitrofanov, Pavel Blažek
PRAHA

Případný návrat expremiéra Miloše Zemana do politiky by uvítali Zemanovi skalní příznivci v ČSSD, jako například poslanci Jaromír Schling, Robert Kopecký, Petr Lachnit, Karel Šplíchal nebo senátor Jan Fencl, ale také Jiří Rusnok, který se dostal do otevřeného konfliktu s premiérem Vladimírem Špidlou.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Zeman ve středu reportérům TV Prima popřel, že by s Právem v úterý o svých politických plánech mluvil. Redaktor Práva Pavel Blažek, který s expremiérem hovořil, však trvá na autentičnosti Zemanových výroků o návratu do politiky. Včerejší reakce bývalého premiéra může vyplývat z toho, že neočekával tak brzké zveřejnění svých záměrů.

Podle informací Práva se Zeman minulý pátek sešel se svými příznivci, mezi nimiž byl například starosta pražské městské části Letňany Josef Dobrý a jiní, a na tomto setkání se probíraly způsoby, jak by se mohl expremiér vrátit do aktivního politického života. Premiér Vladimír Špidla v reakci prohlásil, že Zeman poškodil stranu: "O jeho návratu do politiky nevím. Vrátit se má právo pochopitelně každý. Pokud vím, tak za vlády Miloše Zemana měla ČSSD ještě menší volební preference, než je tomu nyní. On sám by si měl především uvědomit, že svým krokem poškozuje zájmy strany," uvedl Špidla na dotaz Práva v Aténách.

Je to symbol ČSSD

Poslanec Kopecký Právu řekl: "Já si myslím, že Miloš Zeman je tak ohromnou osobností soc. dem., že by se vrátit měl. Pro většinu řadových členů je Zeman symbolem soc. dem. Nemyslím si, že by se měl vrátit do nejvyšších funkcí, ale měl by komunikovat s nastupující generací, především se Stanislavem Grossem." Fencl pro Právo uvedl: "Je to pro mě dobrá zpráva, pokud je to pravda." Šplíchal se k případnému Zemanovu návratu vyjádřil: "Mně to vůbec nevadí a dokonce to vítám." Schling sdělil: "Já mu to určitě rozmlouvat nebudu. Bude to oživení naší politické scény."

Podle Lachnita je případný návrat v pořádku, protože Zeman je moudrý člověk, který má co říct. "Potvrzuje se, že koalice 101 není nijak zvlášť silná. Pokud Zeman může přispět do racionální diskuse v soc. dem., jak dále, já to vítám," řekl Lachnit Právu. Rusnok také není spokojen s vývojem v soc. dem. "Tomu rozumím, nemáme (se Zemanem) žádný rozdíl v analytické části. Otázka je, jak to změnit. Nevím, jak si to Miloš Zeman představuje, ale obecně to považuji za něco pozitivního," dodal Rusnok.

Škromach by poslal expremiéra do EU

První místopředseda ČSSD Stanislav Gross ke zprávě o Zemanových záměrech pouze poznamenal: "Beru to na vědomí." Místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach Právu řekl, že Zeman vlastně nikdy z politiky neodešel. " Možností je jeho zapojení do struktur Evropské unie. Zná jazyky, zná politiku, má zkušenosti," dodal Škromach. Předseda poslanců ČSSD Petr Ibl pro Právo uvedl, že pokud to Zeman myslí vážně, tak musí přijet do Prahy a zúčastnit se předsednictva a ÚVV. "Musí přednést svou představu, co by chtěl. Najde si posluchače, kteří ho vyslechnou, a pokud je přesvědčí, tak se pro něj určitě parketa najde," řekl Ibl.

Dostál: má na to právo

Podobně promluvil ministr kultury a Zemanův osobní přítel Pavel Dostál: "Pokud se chce vrátit, je to jeho legitimní právo. Zřejmě bude muset začít v místní organizaci na Vysočině. Program, s nímž by se vrátil, by musel být jednoznačně pozitivní, nemůže to být nějaká destrukce." Šéfka pražské organizace ČSSD Petra Buzková Právu řekla: "Dělá to na mě dojem, že Miloš Zeman udělá vše pro to, aby soc. dem. řádně oslabil a aby se mohl postavit do čela těch, kteří mu v tom budou pomáhat. Koneckonců ukazuje tím, že svůj odchod ve skutečnosti nikdy nemyslel vážně."

Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek uvedl, že situace v soc. dem. se dost uklidnila: "V této chvíli není případný Zemanův návrat něčím, co by mohlo ČSSD významně rozložit. Teď budou rozhodovat konkrétní kroky soc. dem. v reformách, které jsou v plánu." Na dotaz, zda bude mít Zeman šanci, pokud se tyto kroky soc. dem. nevydaří, Zaorálek řekl: "To je v příliš dalekém horizontu. Spíš si myslím, že ne, ale to je můj velmi subjektivní odhad."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám