Hlavní obsah

Zeman se chystá do Německa. Chce vystoupit se zásadním projevem

Prezident Miloš Zeman, který v tomto týdnu navštívil Rakousko, vyrazí patrně v červnu na návštěvu Německa. Na této cestě by měl pronést zásadní projev, který se bude týkat tuzemské zahraniční politiky. Bez upřesnění konkrétního data to v pátek uvedl šéf zahraniční sekce Hradu Hynek Kmoníček.

Foto: Jan Koller, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Dost věcí už o té návštěvě známo je. Ale do té doby, než budou jednání ukončena, nemůžu nic veřejně oznamovat," uvedl Kmoníček.

Zemanův zásadní zahraničněpolitický projev by podle něj měl být součástí cesty do Berlína za protějškem Joachimem Gauckem. Zeman tak oplatí jeho loňský pobyt v ČR. "S přípravou jsme velmi spokojeni," dodal Kmoníček k chystané návštěvě.

Politici obou zemí považují vzájemné vztahy za nejlepší v historii. Letos se ale diplomaté neveřejně pozastavovali nad tím, že Zeman v prezidentské kampani hojně využil otázku poválečného odsunu sudetských Němců.

K tomuto tématu se vrátil i při nynější návštěvě Rakouska. [celá zpráva]

Další cíle: Polsko, Rusko i Afghánistán

Podle šéfa zahraničního odboru Hradu se prezident chystá v dohledné době také na návštěvu Polska. Rád by zamířil i do Moskvy, čímž by oplatil návštěvu bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

"Čili teď je spíš řada na naší straně... což by nastalo někdy v budoucnu v souvislosti s nějakou aktuální agendou," uvedl Kmoníček.

Na závěr roku by se podle něj měl Zeman vypravit do Afghánistánu za vojáky, což už nová hlava státu avizovala.

Klaus pozvání do Bílého domu nedostal

Zatím bez konkrétních obrysů je i možná cesta do Washingtonu. I ta bude na pořadu dne ve chvíli, kdy bude k řešení dostatek "podstatné agendy", uvedl Kmoníček. "Ono se to hromadí. Až to dosáhne 'kritické masy', tak budeme z obou stran připraveni," řekl. Pro ČR jsou podle něj podstatné bezpečnostní záležitosti, ekonomika či smlouvy mezi oběma zeměmi. Zemanův předchůdce Václav Klaus pozvánku k oficiální návštěvě Bílého domu za svá dvě funkční období nedostal.

Zeman se též chystá na bratislavský summit 18 evropských prezidentů, kde by mohl mít zvláštní bilaterální schůzky až se šesti státníky. "Zájem o schůzky je samozřejmě veliký, protože náš prezident je nový," uvedl Kmoníček. Podle něj nestihne Zeman všechny země v brzké době osobně navštívit. Proto se summit jeví jako vhodná příležitost k jednáním s dalšími čelnými představiteli. Sejde se například s prezidenty balkánských států, uvedl Kmoníček.

Do Česka by podle Kmoníčka mohly brzy přijet hlavy států zemí ekonomicky důležitých asijských zemí, jako jsou Singapur nebo Vietnam či Malajsie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám