Hlavní obsah

Zeman ve Vídni: Odsun sudetských Němců byl mírnějším trestem než smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor rakouské agentuře APA, v němž prohlásil, že odsun sudetských Němců po druhé světové válce byl pro ně mírnějším trestem než smrt. Ze strany sudetských Němců v Rakousku si vysloužil ostrou kritiku. Interview, které vzniklo už 17. dubna v Praze, uveřejnila APA v úterý, kdy je prezident na návštěvě Vídně.

Foto: Jan Koller, ČTK

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Vídně

Článek

"Když byl někdo občanem nějaké země, ale kolaboroval s jiným státem, který jeho zemi okupoval, je vyhoštění mírnější než například trest smrti," odpověděl Zeman na otázku, zda ještě stále stojí za svými slovy z roku 2002, podle kterých se řada sudetských Němců dopustila zrady.

Přestože uznal, že nelze uplatňovat princip kolektivní viny, připomněl, že 90 procent sudetských Němců ve volbách hlasovalo pro vůdce nacistů v tehdejším Československu Konráda Henleina. "A já velmi oceňuji zbývajících deset procent - socialisté, komunisté a tak dále -, co bylo proti Hitlerovi," uvedl Zeman.

Připomněl, že vyhoštění je v souladu s Postupimskou dohodou, načež mu reportérka APA namítla, že v Česku se odehrálo divoké vyhnání. S tím Zeman souhlasil a připustil, že odsun nebyl proveden lidsky.

Zeihsel: Beneš měl Henleina poslechnout

Nejvyšší představitel sudetských Němců v Rakousku Gerhard Zeihsel odmítl, že by německá menšina v Československu nesla vinu na nacistickém obsazení českých zemí, a ohradil se i proti Zemanovu rozdělování sudetských Němců na dobré a zlé.

"Kdyby (československý prezident Edvard) Beneš splnil Konradem Henleinem dlouho požadovanou autonomii v rámci Československa, neměl by Hitler žádný důvod k zásahu," přilil olej do ohně Zeihsel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám