Hlavní obsah

Zeman s Fischerem možná porušili zákon, upozorňují senátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátní mandátový a imunitní výbor, který bude připravovat kontrolní zprávu k prezidentské kampani v ní možná upozorní na porušení zákona ze strany týmů Miloše Zemana a Jana Fischera. Oba kandidáti totiž nemají splacené závazky a stále přijímají příspěvky na volební účty. Výbor kromě vypracování zprávy žádné další kompetence nemá. Definitivně by o porušení kampaně rozhodoval soud, pokud by se na něj obrátil některý z kandidátů.

Foto: Reuters

Politická debata Miloše Zemana a Jana Fischera

Článek

"Z hlediska striktní dikce toho zákona už nemohou žádné transakce probíhat. Čili to porušení zákona bude," řekl po úterním jednání výboru jeho předseda Jiří Oberfalzer (ODS). Podotkl, že také podle senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ) měli kandidáti počítat s tím, že zákon pro vyúčtování kampaně stanoví jasné termíny. Kandidáti je museli předložit před koncem března, tedy 60 dnů po vyhlášení výsledků voleb.

Za porušení zákona pokládá Oberfalzer také to, že ne všichni přispěvatelé na kampaň zvoleného prezidenta Zemana byli jasně identifikováni. Výbor se podle svého předsedy bude minimálně dotazovat Zemanova volebního týmu na podezření, že kampaň byla odděleně financována Stranou práv občanů - zemanovců (SPOZ) a partnerským občanským sdružením Přátelé Miloše Zemana.

Palas s výkladem o porušení zákona nesouhlasí

Místopředseda senátního mandátového a imunitního výboru Jaroslav Palas odmítl, že by na úterním jednání dospěli senátoři k závěru, že Zeman a Fischer dopustili porušení zákona. Uvedl, že pouze proběhla debata o problému, kdy jsou některé faktury propláceny i po uzavření účetnictví. „Považuji slova o porušení zákona za osobní výklad pana předsedy,“ komentoval Palas vyjádření šéfa výboru Oberfalzera.

Místopředseda výboru doplnil, že na rokování navrhl, aby bylo v budoucnu přijato usnesení vyzývající k vyřešení situace, kdy dobíhají faktury a účetnictví prezidentských kandidátů už je uzavřené.

Kontrolu provedou auditoři

Výbor rovněž rozhodl, že vybere administrátora soutěže na auditorskou firmu, která zkontroluje financování kampaně jednotlivých prezidentských kandidátů.  „Výbor schválil usnesení, že vybere administrátora soutěže, ve které bude vybrána auditní firma. Ta zkontroluje účetnictví a dárce jednotlivých prezidentských kandidátů,“ řekl Novinkám místopředseda výboru Jaroslav Palas.

Zakázka bude podle něj zadána v souladu se zákonem. Limit zakázky činí v případě administrátora 50 tisíc, u auditora jeden milión korun. Palas doplnil, že administrátora soutěže vyberou v nejbližší době členové senátního výboru ze specializovaných pražských a středočeských firem.

Devět prezidentských kandidátů muselo odevzdat účetnictví do 30. března, všichni tak učinili. Oberfalzer poté avizoval, že kontrolu senátoři svěří právě auditorské firmě, která vzejde z výběrového řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám