Hlavní obsah

Zeman přijme Ťokovu demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman přijme ve středu demisi ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Prezident to uvedl v úterý v rozhovoru pro TV Nova s tím, že nového ministra dopravy by mohl jmenovat ještě před odletem do Číny, kam zamíří na konci dubna.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„S lítostí, ale přijmu. Je to rozhodnutí pana ministra. Myslím si, že udělal velký kus práce, pokud jde o zahajované stavby,” reagoval Zeman na dotaz, zda přijme Ťokovu demisi.

Zeman následně Ťoka také kritizoval za to, není ve funkci dostatečně tvrdý například vůči šéfovi Ředitelství silnic a dálnic Janu Kroupovi. „Je měkký. Je hodný v tom dobrém slova smyslu, ale toho ředitele měl už dávno vyhodit,” uvedl prezident.

Nového ministra dopravy by rád jmenoval co nejdříve. „Já myslím, že to jmenování proběhne poměrně rychle. Já teď mám před sebou návštěvu Číny, takže to buď stihnu těsně před ní, anebo těsně po ní,” uvedl.

Na návštěvě Číny by měl prezident být mezi 23. a 28. dubnem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

O tom, zda případně odvolá i ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou, mluvit nechtěl. „Paní ministryně Nováková na rozdíl od pana ministra Ťoka se ke svému případnému odvolání ještě nevyjádřila. Předpokládám, že tak učiní v nejbližších dnech,” dodal Zeman.

O tom, že ve vládě končí, informoval Ťok v pondělí v rozhovoru pro Novinky.cz: „Dlouhodobě chci z vlády pryč, už nechci být v politice. Už jsem se na tom dohodl s panem premiérem, ale dali jsme si gentlemanskou dohodu, že to nebudu nikde potvrzovat a nechám scénář na něm. Ale mám pocit, že ta dohoda vypršela a je všechno venku. Chci to říct narovinu, je to tak.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám