Hlavní obsah

Zeman přijal policejního prezidenta Švejdara, chce informace o Vrběticích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v úterý přijal na Pražském hradě policejního prezidenta Jana Švejdara. Na Twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Šéf policie by měl hlavu státu informovat o podrobnostech kolem kauzy Vrbětice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Schůzku v pondělí avizoval premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident se podle něj potřebuje ještě více seznámit s okolnostmi kolem výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v letech 2014.

Podle českých bezpečnostních složek jsou důvodná podezření, že za výbuchem je ruská tajná služba GRU. Česko proto vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých tajných služeb byli napojeni na ruské rozvědky. Moskva následně vyhostila 20 zaměstnanců českého velvyslanectví.

Velvyslanec při NATO Landovský: Bezohlednost agentů GRU roste, mají pocit nepostižitelnosti

Domácí

Zemanův týden mlčení 

Zemana kritizuje opozice, že se dosud ke zjištění českých bezpečnostních složek nevyjádřil. Podle jeho mluvčího tak hodlá učinit v nedělním televizním vystoupení. Kritikům se taková časová prodleva nelíbí, prezident by měl podle nich k národu promluvit okamžitě.

NÚKIB varoval po kauze Vrbětice před zvýšeným rizikem kyberútoků v Česku

Bezpečnost

Babiš v pondělí Zemana hájil. S kauzou ho společně s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) seznámil v sobotu, prezident podle nich podpořil kroky vedoucí k vyhoštění ruských diplomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám