Hlavní obsah

Černochová se po přesunu na ministerstvo vzdá funkce starostky Prahy 2

– Praha • Aktualizováno
Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Prezident Miloš Zeman ve středu na zámku v Lánech přijal kandidátku na ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Ta si na následném brífinku rozhovor pochválila, prezident jí prý kladl záludné otázky. Prohlásila také, že v případě jejího jmenování do čela resortu obrany odstoupí z funkce starostky Prahy 2, kterou dlouhodobě zastává.

Záznam: Briefing po přijetí kandidátky na ministryni obrany Jany Černochové s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Schůzka probíhala velmi příjemně. Pan prezident je ve výborné formě, kladl mi záludné otázky o tom, jaká je moje představa, kam bychom měli naši armádu směřovat. Jestli bychom dávali přednost expediční armádě, nebo teritoriální,” přiblížila Černochová po schůzce.

O armádní tendr na LÚV má zájem firma s vazbou na poradce Jany Černochové

Domácí

S prezidentem také diskutovali o problematice armádních akvizic a související legislativě, která by pomohla procesy urychlit.

Dalšími tématy bylo také navyšování rozpočtu resortu obrany, který je dlouhodobě podfinancovaný, dodržování závazku 2 procent HDP na armádu či využívání moderních technologií, jako jsou třeba drony, robotické systémy nebo umělá inteligence.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Kandidátka na ministryni obrany Jana Černochová (ODS) na jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech

„Myslím si, že bychom měli trvat na tom, že chceme vševojskovou armádu, která neztratí žádnou ze svých schopností,” míní Černochová.

Mezi další priority kandidátky na ministryni patří podpora domácího obranného průmyslu a prohlubování transatlantické spolupráce. Spolupracovat chce i s dalšími demokratickými zeměmi, třeba s Izraelem.

Policie je tu od toho, aby nás podezírala všechny, řekl Blažek po jednání se Zemanem

Domácí

V případě jmenování do funkce ministryně obrany, které by mohlo proběhnout v polovině prosince, počítá Černochová s tím, že se vzdá funkce starostky Prahy 2, kterou dlouhá léta zastává.

„Je mi jasné, že nemohu dál pracovat jako starostka Prahy 2. Věřte, že mi to rve srdce, je to velký kus života a je to moje rodina,” uvedla kandidátka.

Prezident začal schůzky s kandidáty na ministry v pondělí. Dosud u něj byli kandidáti na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), kultury Martin Baxa (ODS), uchazeč o funkci ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) a adept na resort spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Protože je Zeman kvůli onemocnění covid-19 v izolaci, jedná s kandidáty na ministry přes mikrofony. Při schůzce je odděluje zábrana z plexiskla.

Reklama

Výběr článků

Načítám