Hlavní obsah

Komfortní, živý dialog. Zeman s Baxou řešili priority a památkovou péči

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý na zámku v Lánech přijal druhého ministerského kandidáta, tentokrát to byl nominant do čela resortu kultury Martin Baxa (ODS). Podle Baxových slov řešili priority a otázky památkové péče či získávání financí na ochranu a fungování památek.

Komentář kandidáta na ministra kultury Martina Baxy Video: ČTK

 
Článek

„První část se týkala představení mých priorit v oblasti resortu kultury. Druhá část byla poměrně už detailní debata, která se týkala památkové péče. Pan prezident se zajímal o mé názory na to, jakým způsobem chránit památky v naší zemi, a také o zajištění finančních prostředků na památky,“ řekl po schůzce na následném brífinku Baxa.

Zeman se začíná v lánské vitríně zabydlovat, přidali mu tam velký pozlacený stůl

Domácí

Jednou z hlavních věcí, kterou bude muset po svém očekávaném nástupu do čela resortu kultury řešit, jsou kompenzace kvůli covidovým restrikcím dopadajícím na podnikatele v kultuře.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s Martinem Baxou (ODS).

„Jsem přesvědčen, že bychom měli vést debatu o kompenzacích. Všichni věříme tomu, že díky opatřením, která bude vláda Petra Fialy přijímat, dojde k odeznění této krize, je tak zapotřebí připravit plán pro znovuotevření kultury, aby se neopakovaly situace z loňského roku, kdy se mnoho týdnů zaváhalo nad tím, jak kulturu otevřít,“ dodal kandidát na ministra kultury.

Baxa formu schůzky, kdy musel být prezident kvůli své nákaze covidem-19 ve vitríně, označil za „komfortní“ a diskusi si pochvaloval.

„Pan prezident velice živě reagoval, kladl konkrétní dotazy. Bylo vidět, že problematika oblasti kultury je mu velmi dobře známá. Byl to opravdu živý dialog,“ uzavřel.

Kandidáti budou za Zemanem přijíždět podle abecedního pořadí. Jako první do Lán dorazil v pondělí odpoledne možný budoucí vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

V úterý odpoledne má dorazit ještě adept na ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN).

Zeman jednal s Bartošem z vitríny

Domácí

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Poté se Zeman opět setká s již jmenovaným premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým mluvil již v neděli po jmenování do funkce předsedy vlády.

Seznam kandidátů na ministry předal Fiala Zemanovi v polovině listopadu. V uplynulém týdnu se nominace kvůli možnému střetu zájmů vzdal místopředseda Starostů Věslav Michalik. Hnutí STAN na jeho místo vybralo bankéře Jozefa Síkelu.

Reklama

Související články

Jurečka: S lockdownem nepočítáme

Budoucí vládní koalice nepočítá s tím, že by zavedla v zemi plošný lockdown. I přesto se ale může stát, že bude muset nastat coby poslední řešení. Novinkám to...

Zeman jednal s Bartošem z vitríny

Prezident Miloš Zeman se v pondělí setkal na zámku v Lánech s kandidátem na ministra pro místní rozvoj a digitalizaci a šéfem Pirátů Ivanem Bartošem, aby...

Výběr článků

Načítám