Hlavní obsah

Zeman přijal Černochovou, jmenoval prezidenta NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu na Hradě přijal ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) a ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna. Na Twitteru o tom informoval mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Odpoledne Zeman jmenoval prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) jeho dosavadního šéfa Miloslava Kalu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Projev Miloše Zemana při předávání státních vyznamenání

Článek

Ministryně chtěla s prezidentem konzultovat jméno nástupce Aleše Opaty na pozici náčelníka generálního štábu, který svoji funkci opustí na konci června.

Jméno jeho nástupce Černochová nezveřejnila, chtěla ho zkonzultovat právě s prezidentem. Zeman by měl totiž následně na návrh vlády a po projednání ve sněmovním výboru pro obranu nového šéfa armády jmenovat.

Odpoledne jmenoval Zeman také na Pražském hradě prezidentem NKÚ jeho dosavadního šéfa Kalu, který vede úřad od roku 2013. Poslanecká sněmovna jej v březnu zvolila kandidátem na jmenování, byl nakonec jediným uchazečem.

Opata v čele armády končí, potvrdila Černochová. Nástupce hledá mezi dalšími generály

Domácí

Prezident při ceremoniálu řekl, že si práce NKÚ i Kaly váží a podporuje rozšíření kompetencí úřadu. Kalu do funkce navrhly všechny strany vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Ve Sněmovně získal 123 hlasů, potřeba jich bylo 92.

Zeman při ceremoniálu připomněl, že při předchozí volbě získal Kala 108 hlasů poslanců. Rostoucí počet hlasů podle hlavy státu svědčí o vzrůstající míře důvěry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám