Hlavní obsah

Zeman pozval nového německého prezidenta do ČR

Novinky, jas

Český prezident Miloš Zeman v dopisu pogratuloval nově zvolené německé hlavě státu Franku-Walteru Steinmeierovi. Zároveň pozval Steinmeiera k návštěvě České republiky. V pondělí o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Bylo by pro mě radostí přivítat Vás opětovně na Pražském hradě, prastarém sídle českých králů. Letos si připomeneme jubileum dvou důležitých událostí, které pozitivně ovlivnily česko-německé vztahy: 25 let od podpisu smlouvy o dobrém sousedství a 20 let od podpisu česko-německé deklarace,” uvedl Zeman.

Zeman vyzdvihl vynikající vztahy obou zemí a vyslovil naději, že během funkčního období nového prezidenta dojde k jejich dalšímu prohloubení.

V dopise označuje Steinmeiera jako „zkušeného politika a státníka, muže s nepopiratelnými znalostmi a rozhledem v domácí i zahraniční politice”. A přidává i osobnější notu.

„Rád vzpomínám na naše setkání v září 2014, kdy jsme měli možnost si spolu pohovořit o celé řadě zahraničněpolitických témat, ale i vzpomenout našeho společného přítele Gerharda Schrödera (někdejší německý kancléř – pozn. red.),” napsal Zeman v dopisu.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier oznamuje, že by Británie měla odejít co nejdříve.

Jedenašedesátiletý Steinmeier byl v neděli zvolen Spolkovým shromážděním. [celá zpráva] Ve funkci v březnu vystřídá Joachima Gaucka, který se rozhodl neusilovat o další pětiletý mandát v čele země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám