Hlavní obsah

Zeman poradil SPO, ať jde do voleb jako podpora Okamury. Ten je proti

Právo, Novinky, Barbora Janáková, karolína Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čestný předseda Strany práv občanů (SPO) a prezident Miloš Zeman v sobotu „své” straně poradil, aby šli do voleb jako podpora hnutí Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury. Měli by na to přistoupit pouze v případě, že místa na kandidátkách budou spravedlivě rozdělena zipovou metodou. Dodal, že SPO dá svůj hlas stejně jako v předchozích volbách. Okamura chce jít ovšem do voleb samostatně.

Prezident Zeman pochválil pilného školákaVideo: Barbora Janáková, Novinky

 
Článek

Zeman ve svém projevu „své” straně poradil, aby šla do voleb jako podpora SPD. Podmínkou podle něj je, že to bude spolupráce naprosto rovnoprávná, tedy stejný počet míst na kandidátkách, tedy na volitelných místech systémem zipu. V případě, že by tato spolupráce byla odmítnuta, Zeman delegáty na sjezdu podpořil, aby šli bojovat samostatně. „Vždycky je lépe čestně prohrát, než utéci z bojiště,” proklamoval Zeman. Dodal, že v každém případě dostane strana jeho hlas.

Varoval před vytvořením koalice s SPD, protože pak by ve volbách nové uskupení muselo získat přes 10 procent. Zmínil, že SPO má hodně společných programových bodů s SPD. Dokonce se prý před časem sešel s předsedou hnutí SPD Tomiem Okamurou, který mu řekl, že i jejich program obsahuje povinnou volební účast. Tu by právě Zeman chtěl zavést, protože podle něj mají občané nejen svá práva, ale i povinnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Volební sjezd Strany práv občanů v TOP hotelu Praha. Na snímku předseda strany Jan Veleba (vpravo) a prezident Miloš Zeman.

Stejný názor projevil i předseda strany Jan Veleba. „Pokračovat, byt třeba v modifikované spolupráci s SPD a jít spolu do podzimních parlamentních voleb,” uvedl Veleba. Pokud by SPD nabídku odmítla, mělo by dle něj předsednictvo během několika týdnů vytvořit rychle novou strategii. Někdejší „Zemanovci” by pak šli do voleb sami.

Druhá možnost je zřejmě aktuální, protože jak v sobotu Novinkám sdělil Okamura, jeho hnutí půjde do voleb samostatně. „Máme usnesení celostátní konference, které říká, že SPD jde samostatně. Ale to nebrání tomu, když naše krajské organizace nabídnou na kandidátku k diskuzi osobnosti i mimo širokou členskou základnu, tak to nebrání tomu, aby proběhla diskuze i o kandidátech, kteří jsou z vně SPD,” vysvětlil Novinkám Okamura.

Podle Veleby jeho strana stále jedná o spolupráci s SPD, kvůli tomu, že mají v krajích společné kluby. Ačkoli Veleba věděl, jak dopadla celostátní konference SPD, věří, že ještě vše není ztraceno. „Tak jsou prostředky jako mimořádná konference. Pokud bude negativní odpověď, tak uděláme stop čáru,” naznačil možná řešení Veleba. Výsledky krajských voleb jsou podle něj jasným důkazem, že jeho strana je SPD rovnoceným soupeřem.

Rvali se jako koně, a to jim prohrálo volby

Ve svém projevu Zeman nezapomněl zkritizovat také volební debakl SPO ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013. Během nich „Zemanovci” nezískali ani dvě procenta hlasů.

Foto: Petr Horník, Právo

Volební sjezd Strany práv občanů v TOP hotelu Praha. Na snímku prezident Miloš Zeman.

„S vidinou 17 poslanců se začali někteří naši členové a funkcionáři rvát o volitelná místa na kandidátkách. Kdyby měli dostatek sebevědomí, tak by byli rádi, kdyby na těch kandidátkách aspoň byli, ale oni, protože dostatek sebevědomí nemají, tak se o preferenční místa rvali jako koně,“ uvedl Zeman a s tím, že to byla příčina neúspěchu. Veřejnost totiž podle něj vnímá nelibě rozhádané strany.

Zeman přijel na sjezd SPO krátce před půl dvanáctou. Při příchodu do sálu za ním přišel chlapec, aby mu ukázal své vysvědčení. Vzhledem k tomu, že měl samé jedničky, prezident jej pochválil.

Veleba opět zvolen

Veleba ještě před příchodem čestného předsedy vyjádřil svůj názor na jeho možnou prezidentskou kandidaturu. Zeman své rozhodnutí zveřejní 9. března. „Můj osobní názor je, že sdělení bude kladné,“ řekl Veleba.

Základní pilíře volebního programu SPO budou podle Veleby dva: pevné české kořeny, tedy „tato země je naše” a druhý jsou základní práva občanů.

Foto: Petr Horník, Právo

Končící ministr školství Marcel Chládek

Na sjezdu nebyl přítomný senátor František Čuba. Veleba jeho neúčast omluvil s tím, že je v rekonvalescenci po operaci, která proběhla na konci loňského roku.

Delegáti si na sjezdu zvolili jako předsedu opět Velebu. Proti němu nikdo nekandidoval. Spekulovalo se tom, že by o post předsedy mohl usilovat někdejší ministr školství a předseda středočeské organizace SPO Marcel Chládek, ten ovšem nakonec proti Velebovi nešel. Prvním místopředsedou byl zvolen Marian Keremidský.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se o svém bývalém spolustraníkovi Chládkovi vyjádřil, že si svojí volbou moc nepolepšil, spíš naopak. „Myslím, že si nevybral perspektivní politickou stranu,” řekl Právu Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám