Hlavní obsah

Zeman poletí do Izraele koncem listopadu, chystá se promluvit v Knesetu

Prezident Miloš Zeman by měl na návštěvu Izraele odletět na konci listopadu. Termín potvrdil ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Zeman by se měl v Jeruzalémě zúčastnit otevření Českého domu a čeká ho rovněž setkání s vrcholnými představiteli židovského státu. Měl by vystoupit i v izraelském parlamentu Knesetu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Jindrák uvedl, že Zeman do Izraele odletí v neděli 25. listopadu a v zemi zůstane do 28. či 29. listopadu. Doprovodit by ho měla početná podnikatelská delegace.

Jednat bude hlava státu jak s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem, tak s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Na setkání českého prezidenta doprovodí několik českých ministrů.

Zeman často Izrael otevřeně podporuje, opakovaně také vyzval k přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Ústavní představitelé České republiky po společné schůzce minulý týden na Pražském hradě uvedli ve společném prohlášení, že prvním krokem v záměru přemístit české velvyslanectví bude otevření Českého domu v Jeruzalému. To se stane právě při Zemanově návštěvě. [celá zpráva]

Ve středu letí Zeman za Merkelovou

U příležitosti otevření místa, kde bude společně sídlit několik českých institucí a kde se budou konat české kulturní akce, se uskuteční recepce, na niž bylo pozváno 300 až 400 lidí.

Český prezident tento rok navštíví také Německo, kam odletí ve středu, a Čínu. Na svou čtvrtou návštěvu Čínské lidové republiky odletí 3. listopadu.

Oficiální pozvání na návštěvu měl Zeman dostat od svého čínského protějšku Si Ťin-pchinga prostřednictvím nového čínského velvyslance Čang Ťien-mina, od kterého nedávno na Pražském hradě přijal pověřovací listiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám