Hlavní obsah

Zeman podepsal rekordní schodek rozpočtu

Novinky, ber
Praha

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu, jíž se navyšuje schodek letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun. Ve středu o tom informoval Hrad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman podepsal zákon ze dne 8. července 2020, kterým se mění zákon o státním rozpočtu,” uvedl Hrad.

Jde letos už o třetí novelu rozpočtu, kterou prezident podepsal. Původně měl být deficit pouze 40 miliard korun, v souvislosti s pandemií koronaviru ale vláda navrhla, aby se navýšil postupně na 200, 300 a nyní 500 miliard korun, což následně odsouhlasili poslanci.

Sněmovna schválila schodek 500 miliard

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně při schvalování půlbiliónového schodku řekl, že doufá, že vláda už do konce roku změnu schodku požadovat nebude.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale připustila, že by ještě mohlo dojít k dalšímu navýšení. „Je tu řada proměnných a je možné, že tu rozpočtovou rezervu, která je nyní přibližně 35 miliard, třeba spolkne hlubší propad příjmů,“ uvedla minulý týden.

Schillerová nevylučuje další navýšení obřího schodku

Domácí

Nejvyšší deficit měl dosud rozpočet za rok 2009, kdy Česko pocítilo dopady světové hospodářské krize, činil 192 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu mají nově být 1364,8 miliardy korun a celkové výdaje 1864,8 miliardy korun. Proti původně schválenému rozpočtu se příjmy snižují o 213,3 miliardy korun a výdaje se zvyšují o 247 miliard korun. Státní dluh se kvůli navýšení schodku má letos zvýšit celkově o 481 miliard korun.

Těhotenské dávky, cestování dětí a důchodců zdarma. Slovenská vláda rozdá 13 miliard

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám