Hlavní obsah

Těhotenské dávky, cestování dětí a důchodců zdarma. Slovenská vláda rozdá 13 miliard

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Bezplatné cestování žáků, studentů a důchodců v autobusech, poskytování příspěvku v těhotenství, léky bez doplatků pro důchodce, děti i zdravotně postižené. To jsou nevýznamnější části sociálního balíčku, který od příštího roku zavádí vláda premiéra Igora Matoviče (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti).

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Sociální balíček v hodnotě půl miliardy eur (13,3 miliardy korun) představili ve středu na společné tiskové konferenci představitelé čtyř koaličních stran. Náklady na sociální opatření chce koalice pokrýt úsporami peněz na fungování státu, když každé ministerstvo ušetří deset procent výdajů.

„Zažíváme velmi těžkou dobu, nikdo z nás nečekal, že se propadneme do největší ekonomické krize od druhé světové války. Navzdory tomu chceme podat pomocnou ruku lidem, kteří jsou nejvíce ohroženi,“ řekl Matovič.

Těhotenská dávka

Od ledna 2021 se bude na Slovensku vyplácet nová těhotenská dávka, a to od čtvrtého měsíce těhotenství ve výši 200 eur (5327 korun) pro studentky a pracující ženy. Děti do šesti let, důchodci a zdravotně postižení nebudou doplácet na léky a rozšíří se stávající daňová úleva na nezletilé děti.

Na Slovensku hrozí za porušení karantény pokuta přes 100 tisíc. Nákazu tam vozí i Češi

Koronavirus

Děti, studenti, důchodci a zdravotně postižení budou moci bezplatně cestovat v autobusech včetně městské dopravy. V současnosti už mohou tyto skupiny obyvatel cestovat zdarma ve vlacích.

Ještě letos bude seniorům vyplacen 13. důchod, jehož výše bude záviset na výši pravidelného důchodu. Senioři s nízkým příjmem dostanou více než důchodci s vyšší penzí. „Ti s nejnižšími důchody dostanou 300 eur a ti, co mají důchody nad tisíc eur, dostanou symbolických 50 eur,“ konstatoval ministr práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak (Jsme rodina).

Obědy zdarma pro školáky, které zavedla bývalá vládní koalice, budou nahrazeny dvojnásobným daňovým bonusem na děti do 15 let.

Slovenský parlament v úterý schválil navýšení schodku letošního státního rozpočtu na rekordních 11,95 miliardy eur (318 miliard korun), je to více než čtyřnásobek původně plánované částky 2,77 miliardy eur (73,7 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám