Hlavní obsah

Zeman podepsal novelu vysokoškolského zákona, změní pravidla akreditací

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek podepsal pět zákonů. Je mezi nimi například norma o vysokých školách. Podle ní bude akreditace oborů nově zajišťovat Národní akreditační úřad, který nahradí dosavadní Akreditační komisi. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Novela rovněž umožní odebírání neoprávněně získaných titulů a upravuje také problematiku stipendií.

Měnit se naopak nebude jmenování profesorů, které zůstane nadále v kompetenci prezidenta. Kvůli nechuti Zemana některé kandidáty jmenovat, se vedly spory o tom, zda proceduru neupravit, případně přenést kompetenci na někoho jiného.

Stát získá víc za těžbu surovin

Další normou, pod níž prezident doplnil svůj podpis, je horní zákon. Jeho novela upravuje mimo jiné poplatky za těžbu nerostných surovin, které fixuje na pět let.

Větší část poplatků z těžby hnědého uhlí navíc připadne státu na úkor obcí. Těm bude pokles příjmů kompenzován nárůstem poplatku za to, jak velká část jejich území je těžbou dotčena.

Zeman podepsal i zákon o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, zákon o technických požadavcích na výrobky a zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám