Hlavní obsah

Zeman podepsal jmenování prvního velvyslance - v Bhútánu

Právo, Jan Rovenský

První vstřícný krůček ve sporu kolem velvyslanců udělal prezident Miloš Zeman. Ale příliš velký nebyl. Podle informací Práva před dvěma týdny podepsal ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi jmenování prvního velvyslance z jeho seznamu. Je to ale gesto jen symbolické - jde totiž o ambasadora v himálajském království Bhútán.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Háček je navíc v tom, že nejde o nového ambasadora, ale jen o rozšíření působnosti současného velvyslance v Indii Miloslava Staška. A to na rozdíl od Hradu za gesto Schwarzenberg rozhodně nepovažuje. Jednání tak zůstávají zadřená a hrozí, že pat vydrží ještě rok do sněmovních voleb na jaře 2014.

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček potvrdil, že Zeman pověřovací listiny jednoho z velvyslanců navržených ministerstvem podepsal. O jakou zemi jde, ale nechtěl uvést. „Žádná konkrétní jména nekomentuji,“ řekl Právu.

Fakt, že k podepsání listin pro Staška došlo, Schwarzenberga překvapil. „O tom ani nevím,“ řekl Právu. Podle něj ale v případě Bhútánu nejde o skutečnou ambasádu. „To nevyjíždí nikdo od nás, ale je to přifaření k existujícímu velvyslanectví v Dillí, když jsme nyní navázali styky s Bhútánem,“ dodal.

Podle Kmoníčka ale rovnost lidí v demokracii platí i pro velvyslance. „Každý ambasador prochází procedurou schvalování, od předjednaného návrhu ministra, pak do vlády až po podpis prezidenta,“ sdělil.

Kmoníček dodal, že podpis prvního Zemanova velvyslance znamená „vstřícné gesto“ a vklad do příštích jednání se Schwarzenbergem. „Ten na to zatím nereagoval. Nezbývá mi než vyčkat, až dojde k nějakému posunu též na straně ministerstva, aby bylo o čem jednat,“ řekl Právu.

„Hoří“ Moskva

Spor kolem velvyslanců vznikl poté, co Zeman odmítl podepsat pověřovací listiny generálnímu sekretáři MZV Jaromíru Plíškovi na Slovensko a začal do Bratislavy prosazovat bývalou první dámu Livii Klausovou. Chtěl by také vidět europoslance Vladimíra Remka (za KSČM) jako ambasadora v Moskvě.

Schwarzenberg Livii Klausovou rezolutně odmítá. Zeman kvůli tomu šéfovi diplomacie pohrozil, že ho obejde a věc vyřeší s premiérem Petrem Nečasem. Ten to však odmítl. Vinou sporu mezi ministrem a prezidentem tak zůstávají neobsazené úřady například v Rakousku či Rusku, jiné ambasády vedou přesluhující velvyslanci.

Kmoníček nyní Právu řekl, že je třeba od negativní agendy vyhlašování, co nejde, postoupit k alespoň nějaké pozitivní agendě ohledně toho, na čem se dohodnout nyní lze.

„Je nutné například konečně obsadit prázdnou ambasádu v Moskvě a dát příslušný návrh do vlády. Prezident proto nyní trpělivě očekává nějakou pozitivní aktivitu ze strany ministra společně s alespoň nějakým jeho novým návrhem řešení situace,“ dodal.

To ale podle všeho nepřijde, jelikož podle Schwarzenberga je spor mnohem hlubší. „Nejde o velvyslance, ale o zásadní otázku, kdo navrhuje velvyslance, kdo je schvaluje – to je vláda – a kdo je potom ne jmenuje, nýbrž pouze pověřuje. To musí být jasně stanoveno a akceptováno, a pak můžeme dál mluvit,“ sdělil Právu.

Podle ministra může i ambasador v Rusku počkat. „Máme řadu velvyslanců schválených prezidentem Klausem, ti jsou na řadě. Pak přijde na řadu i velvyslanectví v Moskvě,“ doplnil.

Na dotaz, zda je smířen s tím, že pat může trvat i rok, odpověděl: „To je mi jasné, samozřejmě.“

Bhútán leží mezi Indií a Čínou. Česká ambasáda v Indii se nyní kromě Bhútánu stará o Srí Lanku, Maledivy, Bangladéš a Nepál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám