Hlavní obsah

Všichni v roušce, jenom Zeman bez. Český prezident na ceremoniálu summitu V4

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentský summit zemí visegrádské čtyřky, který se koná v Polsku a účastní se ho i český prezident Miloš Zeman, odstartoval ceremoniálem s vojenskými poctami. Novinky zahájení nabídly živě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prezident Miloš Zeman přijel na summit V4Video: AP

 
Článek

Prezidentský summit zemí Visegrádu začal v úterý v poledne oficiálním zahájením a skončí ve středu. Setkání proběhne v prezidentské rezidenci na Helské kose u Baltského moře.

Zeman odpoledne vyrazí na summit do Polska

Domácí

Zeman bez roušky

Jako prvního přivítal polský prezident Andrej Duda svého českého kolegu. Následovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, jako poslední dorazila maďarská hlava státu János Áder. Přivítání proběhlo venku.

Zeman jako jediný ze všech státníků neměl nasazenou roušku. Po přivítání jej ochranka doprovodila k přistavenému golfovému vozíku, který jej odvezl. Zemana dlouhodobě trápí zdravotní problémy, kvůli kterým špatně chodí. Trpí neuropatií dolních končetin.

Záznam: Miloš Zeman na zahajovacím ceremoniálu Visegrádské čtyřky v PolskuVideo: AP

V plánu jsou tři společná setkání. Řešit by se měly ekonomické dopady pandemie na státy a jejich hospodářství, ale také energetická bezpečnost a přístup ke klimatu. Dalším tématem by mělo být i 30. výročí vzniku visegrádské čtyřky. Při této příležitosti prezidenti odhalí pamětní desku.

Původně se schůzka hlav Česka, Slovenska, Polska a Maďarska měla uskutečnit na podzim, kvůli pandemii koronaviru byla však odložena. Nyní se akce koná za přísných epidemických opatření – doprovod je omezen na nezbytně nutnou míru a členové se musí nechat testovat.

Pracovní návštěva prezidenta Miloše Zemana v sousedním Polsku je první zahraniční návštěvou po více než roce.

Reklama

Související články

Zeman odpoledne vyrazí na summit do Polska

Prezident Miloš Zeman v pondělí odpoledne odletí do polského Gdaňska, kde se zúčastní setkání prezidentů Visegrádské skupiny a jednání summitu Číny a zemí...

Výběr článků

Načítám