Hlavní obsah

Za výroky o Šarapatkovi se nemá omlouvat stát, ale sám Zeman, rozhodl soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentovi Miloši Zemanovi hrozí, že se sám bude muset omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi, o němž prohlásil, že jej vyhodil pro neschopnost, ačkoli Šarapatka odešel po dohodě. Za Zemanova slova se mělo omlouvat ministerstvo financí jako zástupce státu, podle úterního verdiktu Ústavního soudu (ÚS) ale Zeman svá slova nepronesl v souvislosti s výkonem funkce prezidenta, a proto by se měl omluvit sám jako občan Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman na snímku z loňského března

Článek

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě. Za nepravdivá slova se omlouvalo ministerstvo financí, protože prezidenta podle dosavadní judikatury nelze přímo zažalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce.

Ministerstvo financí se omluvilo za Zemana

Domácí

Podle verdiktu šlo o nesprávný úřední postup, za který nesl zodpovědnost stát zastupovaný ministerstvem financí. Ministerstvo se marně snažilo zvrátit omluvu u obecných soudů s tím, že Zeman své výroky pronesl jako soukromá osoba, nakonec podalo ústavní stížnost, a senát ÚS se soudcem zpravodajem Josefem Fialou jeho argumentům vyhověl.

Podle verdiktu ústava nebrání tomu, aby za svůj výrok nesl právní odpovědnost sám prezident jako soukromá osoba podle obecných soukromoprávních předpisů. „ÚS ve světle výše uvedených kritérií shledal, že výrok neměl potřebnou souvislost s výkonem funkce prezidenta republiky a pro tuto chybějící souvislost za něj nenesla odpovědnost stěžovatelka, nýbrž samotný prezident jako soukromá osoba,“ konstatovali soudci.

Ústavní soud – nezávislá nejvyšší autorita

Domácí

„Absenci obsahové souvislosti výroku s činností prezidenta ÚS považuje za natolik zřetelnou, že převážila nad tím, že výrok byl pronesen v televizním pořadu, kam byl Miloš Zeman pozván, aby jako prezident promluvil k veřejnosti,“ dodali.

Ministerstvo se zatím nemusí omluvit za slova Zemana o Peroutkovi

Domácí

Případ se nyní vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který bude při svém dalším rozhodování vázán právním názorem ÚS.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministerstvo financí se omluvilo za Zemana

Ministerstvo financí se omluvilo Zdeňku Šarapatkovi za výrok prezidenta Miloše Zemana. Ten o Šarapatkovi, který byl v minulosti jeho poradcem, prohlásil, že...

Výběr článků

Načítám